Google пред'явили позов на $5 мільярдів за незаконний збір даних
Google пред'явили позов на $5 мільярдів за незаконний збір даних

Google пред'явили позов на $5 мільярдів за незаконний збір даних

Позов поданий від імені трьох позивачів, однак адвокати мають намір домогтися для нього статусу колективного.
Ілюстрація REUTERS
Ілюстрація REUTERS

У вівторок, 2 червня, до Google був поданий позов на $5 мільярдів, в якому компанія звинувачується в порушенні недоторканності приватного життя користувачів шляхом відстеження їхніх дій в інтернеті навіть у тих випадках, коли вони відкривають вікна в режимі «інкогніто». Позов поданий до федерального суду міста Сан-Хосе (штат Каліфорнія).

Як повідомило агентство Reuters, позов поданий від імені трьох позивачів, однак адвокати мають намір домогтися для нього статусу колективного. Позивачі вимагають від Google через суд компенсації збитку в розмірі від $5 тис. для кожного користувача, який з 1 червня 2016 року користувався режимом «інкогніто».

Як зазначають позивачі у своєму позові, Google збирає дані через додаток Google Analytics, менеджер реклами Google Ad Manager, а також інші додатки та розширення, в тому числі встановлені на смартфони. Це, йдеться у позові, дозволяє Google дізнаватися інформацію про друзів користувача, про його хобі, улюблену їжу, покупки та навіть про "найбільш інтимні та делікатні речі", які користувач може шукати в інтернеті. Google не має права «продовжувати займатися прихованим і несанкціонованим збором даних практично про кожного американця, що має комп'ютер або смартфон», підкреслюють позивачі.

Google вже відреагувала на позов, стверджуючи, що компанія має намір рішуче відстоювати свою правоту в суді, тим більше, що користувачі були проінформовані про можливості збору інформації. "Як ми чітко вказуємо кожен раз, коли ви відкриваєте режим "інкогніто", сайти можуть мати можливість збирати інформацію про вашу активність в інтернеті", — заявив офіційний представник компанії, пише kommersant.

У кінці 2019 року в Євросоюзі антимонопольні органи почали розслідування щодо компанії Google про методи збору даних. У березні 2019 року Єврокомісія оштрафувала Google на €1,5 млрд за зловживання домінуючою позицією на ринку інтернет-реклами. У липні 2018 року європейська влада оштрафувала корпорацію на €4,3 млрд за те, що вона примушувала виробників смартфонів встановлювати сервіси та додатки Google. У червні 2017 року Google оштрафували на €2,4 млрд — тоді її звинуватили в тому, що вона надавала перевагу в результатах пошукової видачі власного сервісу Google Shopping на шкоду іншим агрегаторам товарів.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
loader
loader