Зеленський поговорив з Меркель про агресію на Донбасі: головні тези
Зеленський поговорив з Меркель про агресію на Донбасі: головні тези

Зеленський поговорив з Меркель про агресію на Донбасі: головні тези

Володимир Зеленський 5 червня провів телефонну розмову з Ангелою Меркель. Під час розмови канцлерка Німеччини підтримала переформатування Тристоронньої контактної групи.

Про що говорили Зеленський та Меркель

Під час бесіди лідери держав обговорили питання відновлення миру на Донбасі та підсумки робочого візиту української делегації до Німеччини 2 червня. Про це повідомили на сайті президента України.

Політики наголосили, що українська та німецька сторони мають взаєморозуміння у ключових підходах до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Це був дуже змістовний візит, який дасть поштовх Нормандському формату,
– зазначив Зеленський.

Очільник України та канцлерка Німеччини зробили окремий акцент на необхідності послідовного та неухильного виконання домовленостей, досягнутих під час Паризького саміту лідерів Нормандського формату.

Пріоритети діяльності на Донбасі

  • Гарантування доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста на окуповані території для верифікації утримуваних осіб.
  • Доступ СММ ОБСЄ для проведення моніторингу.
  • Визначитися з новими ділянками розведення.
  • Ефективна імплементація домовленостей, досягнутих у Парижі, має відкрити шлях до проведення наступного саміту в Берліні.

Зі свого боку Україна готова максимально координувати зусилля з партнерами у питаннях мирного врегулювання на Донбасі. Водночас Меркель заявила про підтримку змін у роботі Тристоронньої контактної групи, ініційованих Україною.

Зеленський також розповів про поточну безпекову ситуацію на Донбасі, наголосивши на проблемах, які потребують посиленої уваги з боку наших міжнародних партнерів. Обговорили низку питань українсько-німецького двостороннього порядку денного, зокрема співпрацю країн у сфері протидії пандемії COVID-19 та фінансово-економічних відносин.

Президент України подякував за чітку та послідовну позицію ФРН щодо неможливості зміни формату G7 до повного відновлення територіальної цілісності України.

Що відомо про повернення Росії до складу G7

  • "Велика сімка", до якої входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція та Японія, сформувалася у 1976 році.
  • На форумах лідерів країн G7 за участю представників Європейської комісії обговорювали та узгоджували позиції щодо актуальних міжнародних проблем.
  • Росію допустили до зустрічей "Великої сімки" на умовах слухача після руйнування СРСР у 1991 році. Так тривало до 1997 року (у цей період групу називали "G7+1"). З 1997 і до 2014 група працювала як G8 ("Велика вісімка").
  • Росію виключили з формату "Великої вісімки" у 2018 році. Такою була реакція найбільших світових лідерів на збройну агресію проти України, анексію Криму та окупацію частини Донбасу.
  • Нещодавно президент США переніс зустріч лідерів країн "Великої сімки" із червня на вересень. Ба більше, він оголосив, що хоче запросити ще чотирьох лідерів держав, серед яких Росія. Таке рішення розкритикували лідері декількох країн, зокрема й Німеччини.
Теги по теме
Россия война Владимир Зеленский Новости Украины Война на Донбассе Ангела Меркель Украина – Россия Алена Захарова
Источник материала
loader
loader