День людей, які перехворіли на рак: у МОЗ дали поради для пришвидшення одужання і зниження ризику рецидиву
День людей, які перехворіли на рак: у МОЗ дали поради для пришвидшення одужання і зниження ризику рецидиву

День людей, які перехворіли на рак: у МОЗ дали поради для пришвидшення одужання і зниження ризику рецидиву

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку, проте кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання, щороку збільшується.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я України МОЗ.

"7 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак. У тих, хто поборов онкозахворювання, є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу", - йдеться у повідомленні.

За даними МОЗ, нині в Україні на обліку є майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і перебувають у стані ремісії.

Окрім цього у Центрі громадського здоров’я України розповіли пацієнтам, як можна поліпшити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і підвищити якість життя, зокрема, порадивши регулярно та відверто спілкуватися з лікарем.

"Після завершення лікування пацієнти часто бояться, що рак може повернутися (рецидив). Для того щоб побороти страх і мати відчуття контролю над рецидивом, потрібно дотримуватись усіх рекомендацій лікаря та прислухатись до організму. Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вас з’явились нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про ліки, вітаміни або трави, які приймаєте. Дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. Це допоможе виявити ранні ознаки нового або того ж раку, попередити інші супутні захворювання", - пояснили медики.

Ще одним важливим правилом у ЦГЗУ назвали дотримання здорового способу життя:

  • Фізична активність - може поліпшити результати лікування та знизити ризик рецидиву раку молочної залози, товстої кишки і ендометрію (слизової оболонку матки); важливо попередньо проконсультуватись із лікарем і поступово збільшувати активність;
  • Правильне харчування (надмірна вага збільшує ризик рецидиву) - уникайте продуктів із високим ступенем переробки та червоного м'яса; обмежте споживання фастфудів та іншої їжі з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру; експерти рекомендують фрукти, овочі та цільні зерна, проте краще спершу проконсультуватися з лікарем;
  • Не використовуйте біологічно активні добавки для профілактики раку;
  • Відмовтеся від шкідливих звичок - за даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння, натомість відмовившись від куріння, можна зменшити ризик розвитку раку на 70%;
  • Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може збільшити ризик рецидиву;
  • Контролюйте час проведення на сонці - ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня, до того ж щодня потрібно використовувати сонцезахисний крем SPF із рівнем захисту не менше 30.

Нагадаємо, протягом наступних 30 років років вчені пророкують мільйонні смерті онкохворих дітей віком до 14 років у разі відсутності глобальних інвестицій у сферу медичної допомоги. Переважна більшість смертей припаде саме на країни з низьким і середнім рівнем життя.

Источник материала
loader
loader