В ОП розповіли, про що домовлялася ТКГ під час першого засідання за участі представників ОРДЛО
В ОП розповіли, про що домовлялася ТКГ під час першого засідання за участі представників ОРДЛО

В ОП розповіли, про що домовлялася ТКГ під час першого засідання за участі представників ОРДЛО

У форматі відеоконференції та вперше за участі представників ОРДЛО відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ).

Про це повідомляє сайт Офісу президента.

У складі української делегації вперше окремі райони Донеччини представили журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, тоді як окремі райони Луганщини - голова Міжнародної громадської організації та юрист Вадим Горан, а також лікар Костянтин Лібстер.

Під час засідання вони наголосили на необхідності узгодити параметри політичного врегулювання з виразниками інтересів понад півтора мільйона осіб, які були змушені залишити свої оселі внаслідок конфлікту.

Зазначається, що відтепер представники ОРДЛО братимуть участь у ТКГ на постійній основі

Також під час засідання обговорювався інцидент із пошкодженням камери спостереження СММ ОБСЄ поблизу Петрівського, який стався 2 червня. Зокрема, українська сторона підкреслила, що готова надати необхідні безпекові гарантії Спеціальній моніторинговій місії для розслідування, а також наголосила на необхідності забезпечення повного й безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної території.

Україна нагадала про готовність відкрити два нові пункти пропуску з гуманітарних міркувань, а в межах гуманітарної групи обговорила питання відкриття КПВВ в адаптивному режимі.

Окрім того, українська делегація вкотре наголосила на пріоритетності встановлення сталого та всеосяжного режиму припинення вогню, а ще - запропонувала провести додаткове засідання безпекової групи для досягнення прогресу в питанні розведення сил і засобів.

У межах робочої групи з політичних питань українська сторона заявила про можливість проведення місцевих виборів на території ОРДЛО у встановлений законодавством термін після всеосяжної деескалації, виведення іноземних військових підрозділів та техніки, роззброєння незаконних збройних формувань і відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном у зоні конфлікту.

Зазначається, що за пропозицією спеціального представника чинного Голови ОБСЄ Хайді Грау в роботі ТКГ оголошено перерву з технічних причин до понеділка, 15 червня.

Нагадаємо, що у травні від час засідання Постійної ради ОБСЄ українська делегація показала копії російських паспортів так званого "глави ДНР" Дениса Пушиліна та представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), яких Росія запросила до участі у Тристоронній контактній групі. 

Источник материала
loader
loader