Народні депутати оскаржили банківський закон та направили відповідне подання до Конституційного суду
Народні депутати оскаржили банківський закон та направили відповідне подання до Конституційного суду

Народні депутати оскаржили банківський закон та направили відповідне подання до Конституційного суду

Народні депутати України подали до Конституційного суду подання щодо конституційності банківського закону, який унеможливлює повернення банків колишнім власникам. 

Про це повідомляє офіційний сайт суду.

Зазначається, що подання надійшло 11 червня від 64 народних депутатів України. "До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 64 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності", його окремих положень, а також положень інших законодавчих актів в редакції цього Закону", - йдеться у повідомленні.

З текстом конституційного подання можна ознайомитися за посиланням. "Той факт, що Закон № 590-ІХ, всупереч Конституції України, фактично має зворотну дію в часі, це може призвести до непоправних наслідків, які виникнуть в період його дії. Виходячи з викладеного та з метою мінімізації наслідків, які можуть бути спричинені Законом № 590- ІХ, є всі підстави для визначення конституційного провадження за цим конституційним поданням як невідкладного", - сказано в документі.

Варто зазначити, що свої підписи під поданням поставили народні обранці від фракції "Батьківщина" на чолі з лідером Юлією Тимошенко, від депутатської групи "партії "За майбутнє" на чолі з Ігорем Палицею, а також нардепи від "Слуги народу", зокрема Олександр Дубінський, Максим Бужанський та інші.

Нагадаємо, 21 травня президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про банки, який передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, та врегулювання особливостей судового провадження у справах щодо виведення банків з ринку. Крім того, законом запроваджуються оновлені механізми виведення банків з ринку, які спрямовані на удосконалення ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів банку, що ліквідується, а також удосконалення механізмів можливої участі держави у виведенні банку з ринку. Вважається, що такий крок сприятиме надійності та стабільності банківської системи, відновленню довіри до неї з боку вкладників і кредиторів.

Як повідомлялося, 13 травня Верховна Рада ухвалила необхідний для МВФ так званий банківський законопроєкт. Він дозволить отримати транш МВФ.  

Відео Антибанківський закон в угоду МВФ – Секретні матеріали

Головна новина дня – парламент прийняв скандальний закон, яким рішення НБУ стають вище, ніж рішення суду. Не зважаючи на те, що всі визнали цей закон антиконституційним, влада його прийняла, бо його вимагає МВФ. Про те, чому тепер ваші втрачені вклади втрачені назавжди, в нашому сюжеті. Повні випуски дивіться на 1+1 video

Антибанківський закон в угоду МВФ – Секретні матеріали
Секретні матеріали
Источник материала
loader
loader