Порошенка допитують в апеляційному суді по справі щодо держзради Януковича
Порошенка допитують в апеляційному суді по справі щодо держзради Януковича

Порошенка допитують в апеляційному суді по справі щодо держзради Януковича

Колишнього президента України допитали у Київському апеляційному суді, де слухали справу про державну зраду Віктора Януковича. Про це повідомляє "Європейська солідарність".

Порошенко заявив, що невдоволений спробами Януковича виправдати російську агресію та перекласти відповідальність за незаконну анексію Криму і окупацію Донбасу на Україну. 

"Спроба не визнавати російську агресію, яка звучить в залі Київського апеляційного суду, є антидержавною і антиконституційної. Протягом всіх 5 років на всіх міжнародних майданчиках був визнаний факт російської агресії в Криму, яка почалася 20 лютого 2014. Захоплення Криму де-факто було завершено 27-28 лютого. Я особисто свідчу про те, що Крим був захоплений російськими військами під час мого візиту", - сказав Петро Порошенко.

Він додав, що особисто бачив російські війська та мав інформацію про те, що вони були присутні на аеродромі в Сімферополі та прибули десантні кораблі з Новоросійська.

Порошенко стверджує, що в той час під час масових акцій, які організувала окупаційна влада, був вбитий активіст - кримський татарин. До того ж нардеп визнав Януковича злочинцем.

"Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України і здійсненням агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича було продемонстровано 1 березня 2014 російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представник російської влади продемонстрував лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, які зроблені спроби легітимізувати російську агресію в Криму", - сказав Петро Порошенко.

Він закликав нинішню владу "зупинити повзучий проросійський реванш".

Згідно з рішенням, 12 травня було задоволено клопотання Офісу генпрокурора, і Януковича заочно заарештували як підозрюваного в організації розгонів мирних мітингів на Майдані в 2013-2014 роках.

Відомо, що Янукович ховається в Росії й отримав там притулок. Міграційна служба Росії продовжила термін дії тимчасового притулку до 26 жовтня 2020 року.

Також зазначається, що Генпрокуратура Росії відмовила Україні на всі прохання про вручення процесуальних документів у справі Януковича. Сам експрезидент з 29 травня 2019 року оголошений у міжнародний розшук.

Теги по теме
Петр Порошенко
Источник материала
loader
loader