Зеленський: Східне партнерство корисне для України, якщо наближає державу до членства в ЄС
Зеленський: Східне партнерство корисне для України, якщо наближає державу до членства в ЄС

Зеленський: Східне партнерство корисне для України, якщо наближає державу до членства в ЄС

Володимир Зеленський заявив, що участь у Східному партнерстві корисна, якщо наближає Україну до членства в Євросоюзі. Україна здатна робити внесок у зміцнення стабільності та безпеки в Європі.

Користь України від участі у Східному партнерстві та внесок у безпеку Європи прокоментував президент Володимир Зеленський під час виступу на відеоконференції лідерів Східного партнерства, повідомляє Офіс Президента.

Про користь Східного партнерства для України

Східне партнерство корисне для України, якщо наближає державу до членства в ЄС, наголосив Зеленський. Однак воно не повинне обмежувати амбіції країн.

Комусь достатньо політичного діалогу, комусь – стратегічного партнерства з ЄС, хтось прагне інтеграції до спільного ринку, а хтось, як Україна, вимагає повноправного членства в ЄС,
– заявив Зеленський.

Президент висловив упевненість у можливості спільно подолати сучасні виклики, зокрема наслідки пандемії коронавірусу, за допомогою співпраці країн.

Зеленський також подякував ЄС за макроекономічну допомогу у сумі 1,2 мільярда євро.

Про внесок України у стабільність і безпеку Європи

Зеленський зазначив, що Україна здатна робити внесок у зміцнення стабільності та безпеки в регіоні: брати участь у місіях, військових та безпекових проєктах ЄС.

Свідченням цього надання Україні статусу партнера розширених можливостей НАТО.

За словами президента, стабільне безпекове середовище, фундаментом якого є суверенітет і територіальна цілісність держав, – головна передумова для реалізації цілей ініціативи Східного партнерства.

Основні цілі ініціативи:

  • зміцнення демократії;
  • впровадження реформ;
  • верховенство права;
  • повага до прав і свобод людини.

На мою думку, ЄС ще не використав повною мірою свій потенціал задля безпеки на Європейському континенті,
– додав Зеленський.

Та наголосив, що розуміє, що Східне партнерство не є інструментом для врегулювання конфліктів. Однак не можна дозволити зовнішнім гравцям надалі дестабілізувати ситуацію в регіоні.

За словами президента, виникнення конфліктів на територіях партнерів зовсім не означає, що соціально-економічні та безпекові проблеми не можуть поширитися й на інші європейські країни.

Що таке Східне партнерство?

Політика Європейського Союзу, що має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами ЄС і є продовженням східного напрямку наявної Європейської політики сусідства.

Що відомо про зустріч лідерів Східного партнерства

  • Вона проходить у форматі відеоконференції.
  • У ній візьмуть участь глави держав і урядів 27 країн-членів ЄС. А також глави держав-учасниць Східного партнерства – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова та України.
Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Евросоюз Новости политики Европа Наталия Пристанская
Источник материала
loader
loader