Рада підтримала відставку глави АМКУ Юрія Терентьєва
Рада підтримала відставку глави АМКУ Юрія Терентьєва

Рада підтримала відставку глави АМКУ Юрія Терентьєва

Верховна Рада України проголосувала за відставку голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва. Напередодні топчиновник написав заяву про відставку після розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Відповідне рішення підтримали 226 народних обранців, повідомляє 24 канал. Проти не висловився жоден депутат, ще 53 утримались, а 63 – не голосували.

Що цьому передувало

Колишній депутат Ігор Мосійчук стверджував, що Терентьєв пішов у відставку після розмови з президентом Зеленським. Розмова начебто стосувалася стягнення штрафу з компанії "Тедіс".

Журналіст Юрій Бутусов додав, що монопольну схему з цигарками створили ще за Януковича – у 2011 році. У 2021 спливли б терміни десятирічних контрактів, а штраф АМКУ змусив би "Тедіс" допустити на роздрібний ринок інші компанії. 

Згодом Бутусов опублікував ще одну заяву Терентьєва, але вже про відкликання попередньої його заяви про відставку. Однак у день голосування в Раді телеграм-канал "Правда Качури" повідомив, що Терентьєв анулював і цю заяву.

Причини відставки

За словами Бутусова, Терентьєв написав заяву в Офісі Президента під тиском Зеленського.

Причина такої ситуації – боротьба за контроль роздрібного ринку сигарет, в якій Зеленський підтримав монополіста – компанію "Тедіс". І президент по суті допомагає компанії виграти справу про штраф з боку АМКУ у 6,5 мільярда гривень.

Що відомо про Юрія Терентьєва?

Магістр міжнародного права, референт-перекладач з англійської мови, економіст, юрист.

З 2012 до 2015 працював заступником генерального директора з правових питань (генеральний юрисконсульт) ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг". З 2015 року призначений на посаду голови Антимонопольного комітету України. У вересні 2019 року все керівництво Антимонопольного комітету України звільнили, крім Терентьєва.
Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Верховная Рада Новости политики АМКУ Анастасия Зазуляк
Источник материала
loader
loader