Шмигаль переконаний, що відставка Смолія не вплине на курс гривні
Шмигаль переконаний, що відставка Смолія не вплине на курс гривні

Шмигаль переконаний, що відставка Смолія не вплине на курс гривні

Шмигаль заявив, що зараз фінансова ситуація в країні стабільна.
Денис Шмигаль / REUTERS
Денис Шмигаль / REUTERS

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив 3 липня в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера", інформує Урядовий портал.

Очільник уряду зазначив, що зараз найголовніше - не допустити утворення міфів, спекуляцій і маніпуляцій з приводу цього звільнення. Водночас він зазначив, що незалежність Нацбанку гарантована Конституцією та прописана в українському законодавстві.

"В чому, відповідно до закону є завдання НБУ? Перше – це забезпечення стабільності грошової одиниці України, друге – це забезпечення цінової стабільності, третє – забезпечення фінансової стабільності, зокрема стабільності банківської системи, і четверте завдання – це забезпечення сталості економічного розвитку України і підтримка економічної політики уряду України, за умов збереження перших трьох", - заявив Шмигаль.

Він також підкреслив, що в уряду з НБУ склалися конструктивні відносини та відбуваються професійні дискусії, які "є жорсткими, тому що вони покликані забезпечити ті чотири пункти, які є в завданнях Національного банку".

Шмигаль також повідомив, що зараз фінансова ситуація в країні стабільна.

"Ліквідність банків станом на початок цього місяця - близько 200 млрд грн, залишок на єдиному казначейському рахунку – 135 млрд грн. Ми на спільних нарадах з НБУ опрацьовували спільну політику для виходу з економічної кризи, і це є плавне зниження облікової ставки НБУ", - сказав прем’єр.

За словами Шмигаля, через відставку голови НБУ, яка виявилася певною мірою неочікуваною, звичайно є напруження і хвилювання, але "законодавство України виписано так, що заміна особистості керівника Національного банку ніяк не вплине на курс валюти".

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.

Виконувати обов'язки голови Нацбанку до призначення нового керівника буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader