У "Слузі народу" назвали дедлайн щодо призначення нового очільника НБУ та вимоги до нього
У "Слузі народу" назвали дедлайн щодо призначення нового очільника НБУ та вимоги до нього

У "Слузі народу" назвали дедлайн щодо призначення нового очільника НБУ та вимоги до нього

Призначити нового голову Національного банку України Верховна Рада повинна не пізніше 17 липня. Втім, президент Володимир Зеленський ще не вніс до Ради кандидатуру на посаду нового очільника НБУ.

Про це розповів депутат "Слуги народу", голова Комітету ВРз питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі одного з телеканалів, передає "Укрінформ".

За його словами, наразі ще тривають консультації щодо кандидатури, яку має внести президент до Ради для розгляду парламентарями. До претендента є чіткі вимоги, зокрема, відповідна освіта та досвід у банківській справі, порядність та репутація. 

Гетьманцев також пояснив, що ВР має призначити нового голову Нацбанку щонайпізніше 17 липня, бо після цього нардепи йдуть на канікули.

"На зустрічах обговорювалися не стільки навіть прізвища, скільки вимоги до кандидатів: про те, що він має бути банкіром, із кришталевою діловою репутацією, бути порядною людиною, яка захищатиме інтереси держави, а не певних стейкхолдерів... Дедлайн (щодо висунення кандидатури на посаду голови НБУ і розгляд її на пленарному засіданні ВР, - ред.) є: ми вважаємо, що цей дедлайн 17 липня, бо це останній день сесії, а піти на канікули з незатвердженим головою Національного банку небезпечно для ринку, це певна нестабільність для фінансового ринку, це неправильне рішення", - висловився Гетманцев.

Крім того, Гетманцев не назвав прізвищ кандидатів на посаду голови НБУ, щоб не зашкодити процесу. Водночас, наявність своєї кандидатури у списку претендентів на цю посаду він назвав жартом колег у парламенті.

"Хоча багато хто підходить і пропонує, але я не розглядаю себе як голову Національного банку і навіть не відповідаю критеріям щодо освіти, які висуваються законом про Національний банк", - прокоментував Данило Гетманцев.

Він також нагадав про списки із претендентів на посаду голови Нацбанку, котрі має президент. Але заявив, що їх не три, як повідомлялося, а один. 

Нагадаємо

  • 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту України. Він заявив, що вирішив залишити посаду через "систематичний політичний тиск".
  • Члени правління Національного банку заявили, що розділяють перестороги Якова Смолія щодо систематичного політичного тиску та поважають його рішення піти.
  • 2 липня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Раді проєкт постанови про звільнення Смолія. 
  • 3 липня Верховна Рада проголосувала за відставку голови НБУ Якова Смолія.
  • Виконувати обов'язки голови НБУ буде перша заступниця очільника Національного банку Катерина Рожкова.

Відео Нацбанк без голови: чи знайшли заміну Смолію і як реагують на відставку депутати у Раді

Нацбанк без голови. Верховна Рада зібралась на позачергове засідання, щоби звільнити голову Національного банку Якова Смолія. Він сам вирішив піти і пояснив це систематичним політичним тиском. Що має на увазі Смолій і чи знайшли йому заміну - у сюжеті.  

Нацбанк без голови: чи знайшли заміну Смолію і як реагують на відставку депутати у Раді
Источник материала
loader
loader