У МВФ назвали умови подальшої співпраці з Україною після відставки Смолія
У МВФ назвали умови подальшої співпраці з Україною після відставки Смолія

У МВФ назвали умови подальшої співпраці з Україною після відставки Смолія

У червні Україна отримала перший транш за новою 18-місячною програмою фінансування, коли головую НБУ був ще Яків Смолій. Для подальшої співпраці Україна повинна зберегти незалежність НБУ, а також не відходити від принципів інфляційного таргетування та плаваючого валютного курсу.

Представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив в інтерв'ю виданню LIGA.net, що саме такі умови співпраці закладені в програмі Stand-by.

Люнгман переконаний, що модель управління НБУ і система управління монетарним і фінансовим секторами відповідають економічним інтересам України.

За словами представника МВФ, виважена грошово-кредитна, валютна та фінансова політика мають надзвичайно позитивний вплив на довгостроковий економічний розвиток.

Але ми також знаємо, що іноді хороша політика непопулярна, а деякі політики прагнуть стимулювати швидке зростання,
– додав він.

Йоста Люнгман пояснив, що безвідповідальна політика Нацбанку призводить до:

  • високої інфляції,
  • нестабільності валютного курсу,
  • проблем у фінансовому секторі,
  • низького рівня економічного зростання,
  • високого рівня безробіття.

Саме це МВФ "спостерігав під час минулих криз в Україні". Однак зараз за всіма критеріями, Національний банк відмінно робить свою справу і ефективно виконує свої завдання, як визначено в Конституції та законі про НБУ. 

Представник МВФ наголосив, що наразі інфляція низька, міжнародні резерви високі, а банківський сектор у хорошій формі. Це створило передумови для сталого економічного зростання.

Що відомо про програму співпраці України з МВФ: коротко

  • 21 травня Україна та МВФ остаточно домовилися про нову програму кредитування Stand By Arrangement (SBA).
  • 9 червня у МВФ ухвалили рішення щодо виділення Україні 5 мільярдів доларів за новою 18-місячною програмою фінансування. Гроші мають піти на боротьбу з наслідками коронавірусу.
  • Україна повністю отримала вже 2,1 мільярда доларів першого траншу від МВФ – перший транш разом із надходженням пов’язаної фінансової допомоги від ЄС вже збільшив міжнародні резерви до 28,7 мільярда доларів.
Теги по теме
Новости Украины Новости политики Деньги Нацбанк МВФ Анастасия Зазуляк
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader