Як карантин вплинув на рейтин політиків та за яких умов він може змінитися: пояснення соціолога
Як карантин вплинув на рейтин політиків та за яких умов він може змінитися: пояснення соціолога

Як карантин вплинув на рейтин політиків та за яких умов він може змінитися: пояснення соціолога

В Україні зберігається попит на нових політиків, оскільки партія "Слуга народу" не задовольнила його повною мірою. Рейтинги партій можуть суттєво змінитися у випадку появи нових політичних сил. Водночас упродовж карантину деякі політики змогли зміцнити довіру до себе.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко розповів в інтерв'ю "РБК-Україна", що електоральні рейтинги – це не показник ставлення до партії чи до політика, а порівняння партій і політиків. Справа у тому, що рейтинги дуже залежать від того, хто ще присутній у списку.

За словами соціолога, рідко хтось може позитивно ставитися до всіх партій у списку, але у будь-якому випадку людина змушена вибрати одну з них.

І перемога Зеленського, і перемога "Слуги народу" найбільшою мірою завдячує тому, що в суспільстві є потреба не лише на "нові обличчя", а на новий тип політики,
– пояснив Андрій Биченко.

Він додав, що зараз у списках під час соціологічних досліджень ставлять здебільшого давно існуючі політичні партії, тож стрімких змін у рейтингах очікувати не варто.


Актуальний рейтинг партій / Інфографіка 24 каналу

Як змінився рейтинг під час карантину

Соціолог Андрій Биченко запевнив, що в Україні і багатьох європейських країнах рейтинг влади зріс на фоні карантину. На епідемію коронавірусу можна списати низку економічних невдач.

За словами експерта, насправді ВВП розпочав падіння ще із січня, коли ще не було ні карантину, ні епідемії в Україні. Однак сьогодні українці думають, що причина саме в COVID-19.

За час карантину рейтинг зріс у :

  • канцлерки Німеччини Ангели Меркель,
  • президента Франції Еммануеля Макрона,
  • президента Володимира Зеленського.

Анлрій Биченко розповів, що до карантину ставлення до Зеленського було більш позитивним, аніж до попередніх президентів в аналогічний період їхніх каденцій. Водночас тенденції повторювались: різкий сплеск і потім поступовий спад.

Але, скажімо, у квітні порівнюючи з лютим довіра до Зеленського трохи зросла. Далі знову почався спад. Якщо чесно, мені важко пояснити цей феномен,
– сказав він.


Актуальний рейтинг серед кандидатів на президента / Інфографіка 24 каналу

Теги по теме
Коронавирус Владимир Зеленский Новости Украины Коронавирус в Украине Карантин Новости политики Анастасия Зазуляк
Источник материала
loader
loader