Колумб не винен: у сифілісу виявили стародавнього родича
Колумб не винен: у сифілісу виявили стародавнього родича

Колумб не винен: у сифілісу виявили стародавнього родича

У сифілісу виявили стародавнього родича, таким чином знявши з Колумба звинувачення в тому, що саме він завіз цю хворобу в Європу. Збудником сифілісу є один і чотирьох підвидів блідої трепонеми — Treponema pallidum, інші три підвиди викликають не менш неприємні хвороби — фрамбезію, Пінту і беджель. На щастя зустрічаються вони сьогодні, як правило, тільки в тропічних і субтропічних регіонах.

Читайте Знай в Google News!

В Європі сифіліс особливо лютував в XV-XVIII століттях, і згідно з поширеною, хоча і недоведеною версією, привіз його на континент Христофор Колумб зі своєю командою, повернувшись у 1493 році з Америки.

Христофор Колумб, фото: pixabay.com

Однак, як з'ясувала Міжнародна наукова група під керівництвом професора Верени Шюнеманн з Університету Цюріха, бліда трепонема була поширена в Європі задовго до подорожі Колумба. Вчені досліджували останки чотирьох осіб з Фінляндії, Естонії та Нідерландів. Їхні ДНК-тести показали наявність трепонематозу. За допомогою традиційного радіовуглецевого аналізу і молекулярного датування вдалося встановити, що геном бактеріального збудника відноситься якраз до періоду XV-XVIII століть.

В останках виявилася також і фрамбезія, яка переноситься через простий контакт зі шкірою. Професор Верена Шюнеманн говорить: "Наші дані показують, що фрамбезія була поширена в Європі в той період. Ареал її поширення не був обмежений тропіками як сьогодні".

Медицина, фото: pixabay.com

Таким чином вчені змогли вперше точно датувати древо розвитку блідої трепонеми. З'ясувалося, що теперішні її підвиди розвивалися протягом як мінімум 2500 років, а останній загальний предок всіх штамів, що викликають сифіліс, датується проміжком з XII по XVI століття.

"Відповідно, епідемія сифілісу навряд чи могла бути викликана однією тільки подорожжю Колумба в Європу. Різні трепонематози могли розвиватися спільно і до або під час встановлення міжконтинентальних контактів обмінятися генетичним матеріалом.", - резюмуює професор Шюнеманн. Варена Шюнеманн

Шюнеманн впевнена, що такий висновок ставить нові питання про розвиток і поширення хвороби, і можливо також питання про необхідність переглянути теперішні погляди на сифіліс та інші споріднені йому хвороби

Христофор Колумб, фото: pixabay.com

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, сюди ще не ступала нога людини — магічна гора Кайлас у Тибеті творить дива. Гору Кайлас, що знаходиться у Тибеті, вважають священною. Такі уявлення про цю вершину є у багатьох релігій світу. 

Як повідомляв портал "Знай.uа", давнє "місто драконів" постало з-під землі у Монголії — виявилося столицею величної імперії. На дивовижну та масштабну знахідку натрапили дослідники під час розкопок в Центральній Монголії

Також Знай.uа" писав, несподівана знахідка змусила переглянути історію людства — все було зовсім не так, як вважалося досі

Источник материала
Поделиться сюжетом