14 серпня, православні християни святкують перший Спас — Медовий або Маковія.

Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст.

Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася.

Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для "відвертання хвороб" та очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили епідемії страшних хвороб.

За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

У цей день люди освячують у церквах мед та медові смаколики, мак і макові пироги, воду у квіткові букети із різних польових і садових квітів (великі китиці жовтих купчаків, чорнобривців, чебрецю, кудрявців, настурцій, рути-м'яти, нагідок, польових сокирок, лугової материнки, роман-зілля, васильків та великі достиглі голівки маку).

Дивогляд 5.UA пропонує вам рецепт смачного макового пирога, який прикрасить святковий стіл.

сіль – 1/4 ч.

мак (мак має бути хорошої якості і ні в якому разі не повинен гірчити) – 500 г;.

цукор (3 ст.

– в тісто, 10 ст.

– в макову начинку) – 13 ст.

вершкове масло (50 г – в тісто, 100 г – в начинку) – 150 г;.

яйце куряче (середнє, кімнатної температури, 2 – в тісто, 1 – для змазування рулету) – 3 шт.;.

дріжджі (дивіться інструкцію, там завжди написано, на яку кількість борошна вони розраховані, наприклад, 6 г сухих дріжджів на 500 г борошна) – 1 пач.;.

молоко (200 мл – в тісто, 200 мл – в начинку) – 400 мл;.

пшеничне борошно / борошно вищого сорту – 500 г;.

мед – 100 г.

Для активізації свіжих дріжджів змішайте в мисці 100 мл теплого молока, ложку цукру і свіжі дріжджі.

Добре розмішайте, щоб не було грудочок.

Поставте в тепле місце до утворення пінної шапочки на дріжджах.

Добре просійте борошно.

Молоко, що залишилося (100 мл) трохи підігрійте на невеликому вогні, розтопіть у ньому вершкове масло (50 г), додайте сіль, добре перемішайте.

У чаші міксера з'єднайте більшу частину борошна (2/3 частини) з активізованими дріжджами, молочною сумішшю, додайте яйця (2 шт.) і цукор, що залишився (2 ст.

Перемішувати потрібно на повільній швидкості до з'єднання всіх інгредієнтів, при цьому поступово досипати решту борошна і контролювати консистенцію тіста.

Збільшіть швидкість і продовжуйте вимішувати тісто протягом 10-15 хвилин.

Тісто має зібратися навколо винта і відставати від стінок чаші.

Скачайте тісто в грудочку.

Накрийте серветкою або плівкою, поставте в тепле місце приблизно на 2-3 години.

За цей час воно має збільшитися у два-три рази.

Вийміть тісто з чаші і добре його розімніть, щоб у ньому не було повітря.

Залийте мак окропом хвилин на 8-10.

Якщо мак "брудний", то його попередньо промийте.

Злийте воду і знову залийте окропом вже на 5 хвилин.

Добре злийте воду, при цьому віджимаючи мак руками.

Змішайте з коричневим цукром.

Він потрібен тут як додатковий подрібнювач, позаяк тверді кристалики чудово тиснутимуть мак разом з ножичками.

Можна перекрутити цю суміш на ручний м'ясорубці.

Перекладіть перетертий мак у глибоку каструлю, змішайте з маслом, медом, доливаючи при цьому молока (потрібно вливати його поступово) і починайте варити на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи і доливаючи молоко.

Варити потрібно близько години.

Начинка ні в якому разі не повинна бути рідкою, консистенція має бути розсипчастою.

Даємо охолонути начинці.

Максимально тонко розкачати тісто квадратиком або зі злегка закругленими краями.

Щедро і рівномірно викладіть начинку.

Обережно завертайте рулет з довгого боку, щоб він був меншого діаметру.

Розігрійте духовку до 180 градусів.

Збийте яйце або жовток з невеликою кількістю молока (1 ст.

л.), змастіть яйцем рулет і просто посипте його маком, поставте хвилин на десять в духовку при 180˚С, далі через кожні десять хвилин знижуйте температуру на двадцять градусів.

Пекти рулет потрібно хвилин 30-40 (залежить від духовки).

Як відомо, всього у серпні українці святкують три Спаси, кожен із яких має свою історію та особливі традиції.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram.

Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини.

Релаксуймо разом!.

Источник
Оригинальная версия
Поделиться сюжетом
https://m.me/nakolinaperedukrainoy