Рада проголосувала за підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень з 1 вересня: деталі
Рада проголосувала за підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень з 1 вересня: деталі

Рада проголосувала за підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень з 1 вересня: деталі

Верховна Рада на позачерговому засіданні 25 серпня проголосувала за підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року. Проєкт закону про зміни до держбюджету до парламенту вніс президент Володимир Зеленський.

За це рішення проголосували 295 депутатів, повідомляє 24 канал.

За словами глави держави, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив'язаною до мінімальної зарплати.

Що про підвищення мінімальної зарплати кажуть в уряді

  • У Мінфіні запевняють, що завдяки збільшенню мінімальної зарплати у 2020 році близько 1,7 мільйярда гривень додатково отримає Пенсійний фонд.
  • Ще 1,2 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб розподіляться між місцевими бюджетами і держбюджетом.
  • Водночас прем'єр Денис Шмигаль заявив, що економіка не отримає надмірного інфляційного тиску через підвищення мінімальної зарплати. 

Коли і наскільки планують збільшувати мінімалку

Президент Володимир Зеленський сподівається на ще два етапи збільшення мінімальної зарплати – з 5 000 до 6 000, а впродовж 2021 року – до 6,5 тисяч гривень.

Радник президента з економічних питань Олег Устенко вважає, що бізнес платитиме більше податків.

Це кроки у напрямку цивілізованого рівня життя в Україні. Карантин продовжується, але після серйозної паузи, коли понад два місяці не працювали ні підприємці, ні ФОПи, зараз дуже важливо трішки підтримати людей,
– зазначив Володимир Зеленський.

Хто критикує законопроєкт

Заступник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк з фракції "Голос" вважає, що президентський законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати негативно вплине на збільшення податків і зборів.

За словами депутата, в результаті підвищення "мінімалки" відразу зросте єдиний податок майже на 260 гривень на місяць, виросте і єдиний соціальний внесок на 60 гривень на початку і на 400 гривень на місяць через рік. Також зросте податок на нерухомість, туристичний і військовий збори.

Цей законопроєкт краще назвати скороченням робочих місць. Це про збільшення податків і зборів, в першу чергу для малих і середніх підприємців,
– вважає він.


Як підвищуватиметься мінімальна зарплата / Інфографіка 24 каналу

Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Верховная Рада Зарплата Финансы Эмал Наби
Источник материала
loader
loader