Випускники коледжу Святого Луки так і не отримали дипломів: що кажуть у МОН
Випускники коледжу Святого Луки так і не отримали дипломів: що кажуть у МОН

Випускники коледжу Святого Луки так і не отримали дипломів: що кажуть у МОН

Сумним День знань виявився для випускників столичного коледжу Святого Луки. Цього дня більш як пів сотні випускників закладу мали б піти до вишів на перший дзвінок. Але так і не отримали дипломів. Їхній коледж та Міністерство освіти уже кілька місяців не можуть вирішити свій конфлікт.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Всі три роки я вчилася старанно, йшла на червоний диплом просто крізь сльози", - говорить 17-річна Каріна Фот.

І часто це були сльози від порізів, бо освоювала фах зубного техніка, тож працює зі скальпелем, говорить дівчина.

"Мріяла стати лікарем. Пройшла повністю навчання, під час карантину це було онлайн. Так само складали держіспити. Є підтвердження, є її заліковка", - розповідає мама Каріни Вікторія Фот.

Залікова книжка - уся в п'ятірках, але до мрії не наближає. Оскільки диплом про освіту не видають - ні Каріні, ні її 65 однокурсникам.

"Я вважаю, що конституційні права дітей порушені. Закінчилася зараз вступна кампанія, а діти не змогли подати документи для отримання вищої освіти", - говорить Віктор Поліщук, батько Максима. 

Коледж, у якому навчалися діти, не має ліцензії - таку усну відповідь отримали від Міносвіти родини студентів.

"Жодного документу від Міністерства: чи то наказу, чи то рішення, чи то акту. Результатів перевірки, якими би було анульовано цю ліцензію, ми за два місяці не отримали", - говорить адвокат Вікторія Єловікова.

Відео Випускники столичного коледжу Святого Луки так і не отримали дипломів

Сумним День знань виявився для випускників столичного коледжу Святого Луки. Цього дня більш як півсотні випускників цього закладу мали б піти до вишів на перший дзвінок. Але так і не отримали дипломів. Їх коледж та Міністерство освіти уже декілька місяців не можуть вирішити свій конфлікт.

Не вдалося побачити таких документів і ТСН. На запит до Міносвіти погодилися відповісти, але постійно відтерміновували зустріч. Почути їх позицію вдалося лише на студентській демонстрації. 

"У 2015 році був ухвалений новий перелік того, за яким здійснюється підготовка тієї чи іншої освіти, і всі заклади мали поміняти свої ліцензії. Приватний заклад свідомо порушував законодавство", - говорить Ігор Балуба, в.о. гендиректора вищої освіти МОН.

Того ж року, кажуть у коледжі Святого Луки, довкола якого і виник конфлікт, ухвалили ще один закон.

"У 2015 році був ухвалений закон про ліцензування господарської діяльності, де в перехідних положеннях чітко вказано: якщо ліцензія на момент ухвалення цього закону є чинна, то вона - безстрокова", - зауважив Сергій Гаращук, гендиректор коледжу Святого Луки.

Він демонструє ліцензію, яка потрібна для приймання студентів, та сертифікат, що дозволяє випускати студентів із вишу, де термін дії закінчується у 2026 та 2027 роках.

Хто правіший і на який закон рівнятися - за кілька місяців конфлікту так і не вирішили, і студенти стали заручниками ситуації. Більшість із них планувала подаватися на здобуття вищої освіти, але вступна кампанія закінчилася. 

"Як вийти з цієї ситуації насправді ніхто не знає. Тому що арбітром могло б виступити Міністерство освіти і науки. Але з іншого боку, МОН уже не займається питання акредитації чи випуску студентів", - говорить ексміністр освіти і науки Сергій Квіт.

Та спробу вирішити все в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет таки зробив. Рекомендував перевести студентів до іншого закладу. 

Водночас у студентів є сертифікати найважливішого державного іспиту у сфері медицини - тестування "Крок".  Навряд чи до нього допустили б когось збоку, певні студенти. 

"Якщо країна не турбується про своїх майбутніх лікарів, то навіщо тут бути? Треба тікати закордон", - зазначає Мирослав Янішевський випускник коледжу Святого Луки.

Батьки ж обіцяють не опускати рук, і вже написали звернення до керівників держави і сподіваються на розв'язання їхнього питання.

Источник материала
Поделиться сюжетом