Німецькі вчені у дослідженні з'ясували, від чого залежить тяжкість похмілля.Науковці досліджували алкогольні звички добровольців у віці від 19 до 40 років, пише American Journal of Clinical Nutrition.Всіх учасників поділили на три групи. Одна випила 1,2 л пива, а потім 4 келиха вина, друга - в зворотному порядку вживала алкогольні напої. Третя група пила тільки пиво або тільки вино.Всіх добровольців помістили під медичний нагляд. Потім їм дали тиждень, щоб весь алкоголь повністю вийшов з організму і повторили експеримент ще раз, змінивши при цьому порядок вживання напоїв.Згідно з висновками, на тяжкість похмілля не впливає порядок розпивання алкогольних напоїв. Вчені відзначили, що основними причинами похмілля є зовсім інші чинники, а саме: зневоднення, реакція імунної системи, порушення обміну речовин і гормонів, кількість барвників і ароматизаторів.Вчені пояснюють, що тяжкість похмілля залежить не тільки від якості спирту, а й інших інгредієнтів напою. Наприклад, барвники підсилюють похмілля, тому при однаковій концентрації спирту бурбон може викликати сильніше похмілля, ніж горілка.Продукти з високим вмістом амінокислоти L-цистеїн можуть зменшити симптоми похмілля. До такого висновку прийшли вчені з Університету Гельсінкі й Університету Східної Фінляндії, які провели спеціальне дослідження. Цей аналіз став першим у світі.