Міністр Ткаченко презентував у Свіржі програму 21-23 «Велике будівництво у культурі»
Міністр Ткаченко презентував у Свіржі програму 21-23 «Велике будівництво у культурі»

Міністр Ткаченко презентував у Свіржі програму 21-23 «Велике будівництво у культурі»

Супроводжував міністра нардеп від Львівщини Ростислав Тістик Цими вихідними до Львова з офіційним візитом прибув міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Разом з народним депутатом від Львівщини Ростиславом Тістиком він оглянув визначні історичні та культурні установи міста Львова та області.

Частина з них потенційно підпадають під проект президента України «Велике будівництво у культурі», реалізація якого планується на 21-23роки.

«Вже цього року через аварійність Олеськівського замку, ми сподіваємося відремонтувати дах, а наступного року обиратимемо об’єкти, які підлягають великій реставрації.

Очевидно, що такі замки, як Підгорецький, Олеський, Жовківський, який перейшов на баланс Міністерства культури, потраплять і повинні бути у цьому списку.

Сподіваюсь, ми з колегами із «Слуги Народу» дотримаємося виваженої позиції для того, щоб кошти – а це 55 млрд впродовж 4 років, були використані і на велику реставрацію і на будівництво центрів культурних послуг», - зазначив Ткаченко.

Проектом передбачено відновлення 150 об’єктів, 50 з яких - замки.

Серед них і Свірзький.

Саме тут презентували концепцію ревіталізації замку та парку навколо.

«Для мене особливо рідним є Замок у Свіржі.

Приємно, що є архітектори, ініціатори та, зрештою, творці концепції ревіталізації замку та парку навколо.

Цілком згідний з ідеєю створити тут туристичний центр, в який щоразу хочеться приїжджати за новими враженнями», - повідомив Ростислав Тістик.

Крім того делегація відвідала м.

Жовкву, де обговорили розширення «Золотої підкови» Львівщини із включенням до неї Жовківського замку.

До переліку проектів «Великого будівництва у культурі» ЛОДА скерувала пропозицію щодо отримання фінансування з державного бюджету України у 2021 році на реставрацію 21 пам’ятки архітектури, які водночас є і туристичними магнітами регіону.

Серед них також: Старосільський замок, костел у Годовиці, Костел у Щирці, Тартаківський палац, Поморянський та палац Гредлів.

«Вважаю, що сфера культури має бути не просто дотаційно-виживаючою, ми маємо поставити високу ціль - культурна та історична спадщина, генератори розвитку громад! Досить бідкатись, ми нація - чесної, сильної історично багатої країни.

Велика національна програма, наші ідеї та зусилля стовідсотково отримають позитивний результат.

Програма “Велике будівництво” практично дала відповідь, що Україна здатна реалізовувати потужні внутрішні проекти в інфраструктурі, тому тепер працюємо, щоб вона була такою ж успішною й у сфері культури!», - впевнений нардеп Ростислав Тістик.

В рамках візиту на Львівщину міністр зустрівся з колективами та обговорив проблеми і перспективи розвитку на сьогодні Львівського національного театру опери та балету, театру імені Марії Крушельницької та однойменної спеціалізованої школи-інтернату.

Надалі очільник відомства особисто оглянув історичні пам’ятки Львівщини: замок та синагогу в Жовкві, Свірж та замок в Старому селі.

Звершили візит зустріччю з ректором Українського Католицького Університету та директором Центру Шептицького.

«Показовий приклад, як колаборація інновацій та цінностей змінює освітні підходи.

Бачимо варіанти співпраці МКІП та УКУ.

В тому числі залучимо до Національних круглих столів.

Вдячний ректору – отцю Богдану Праху.

Були і в Палаці Потоцьких.

Думаємо над взаємодією міста та Міністерство культури та інформаційної політики України», - резюмував Олександр Ткаченко.

Загалом на Львівщині зосереджено майже 25% пам’яток культурної та архітектурної спадщини України, з них:.

228 музейних закладів.

3788 пам’яток архітектури (684 національного значення).

849 пам’яток історії (15 – національного значення).

312 пам’яток монументального мистецтва (3 – національного значення).

919 пам’яток археології (14 – національного значення).

Источник материала
Поделиться сюжетом