Кулеба звернувся до Росії у зв'язку із ситуацією в Білорусі
Кулеба звернувся до Росії у зв'язку із ситуацією в Білорусі

Кулеба звернувся до Росії у зв'язку із ситуацією в Білорусі

Кулеба застеріг РФ від втручання у справи Білорусі / Фото УНІАН
Кулеба застеріг РФ від втручання у справи Білорусі / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застерігає Росію від кроків, які можуть призвести до підриву політичного суверенітету Білорусі і дестабілізації ситуації в регіоні.

Як ідеться на сайті МЗС, про це Кулеба сказав під час термінових дебатів щодо ситуації у Білорусі в рамках 45-ї сесії Ради ООН з прав людини.

Міністр наголосив на позиції України щодо абсолютної неприпустимості втручання у внутрішні справи Білорусі, окремо привернувши увагу до дій Росії.

«Ми застерігаємо Російську Федерацію від кроків, які можуть призвести до підриву політичного суверенітету Білорусі та подальшої дестабілізації ситуації в регіоні в цілому», - акцентував Кулеба.

Також він наголосив на важливості відстеження ситуації у Білорусі із залученням міжнародних правозахисних механізмів і закликав верховного комісара ООН з прав людини та спеціальні процедури Ради з прав людини ООН своєчасно і всебічно продовжувати такий моніторинг, а також закликав офіційний Мінськ до конструктивної взаємодії зі згаданими інститутами.

Міністр зауважив, що прагнення білоруського суспільства пов’язані виключно з реалізацією фундаментальних демократичних свобод, а насильницька реакція влади країни на цей мирний запит не відповідає універсальним зобов’язанням держав щодо захисту прав людини.

«Білоруське суспільство ставить єдину мету - захистити свій вибір і право на вільне волевиявлення. Це справжнє і невід’ємне прагнення, що випливає з цінності людської гідності і є фундаментальним стрижнем будь-якого демократичного суспільства», – підкреслив Кулеба.

Він нагадав, що країни Люблінського трикутника (Україна, Литва і Польща) були серед перших, хто закликав офіційний Мінськ до стриманості та діалогу, проте у відповідь лише лунають безпідставні звинувачення.

Очікується, що за підсумками дебатів буде схвалено ініційовану ЄС резолюцію Ради з прав людини ООН «Ситуація з правами людини у Білорусі, пов’язана з президентськими виборами 2020 року», співавтором якої стала і Україна. З огляду на неприйняття цивілізованим світом масових порушень прав людини учасників післявиборчих протестів у Білорусі, документ передбачає запровадження механізму моніторингу ситуації з боку верховного комісара ООН з прав людини.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки.
  • Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.
  • Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.
  • 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Источник материала
loader
loader