Зеленський на зустрічі з віцепрезидентом Єврокомісії запропонував створити переговорний майданчик щодо Криму
Зеленський на зустрічі з віцепрезидентом Єврокомісії запропонував створити переговорний майданчик щодо Криму

Зеленський на зустрічі з віцепрезидентом Єврокомісії запропонував створити переговорний майданчик щодо Криму

Президент України Володимир Зеленський 22 вересня зустрівся з високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозепом Боррелем. На зустрічі йшлося про закінчення війни на сході України та ситуацію в анексованому Криму. Також сторони обговорили підготовку до майбутнього саміту "Україна-ЄС".

Про це повідомляють у пресслужбі глави держави.

Зокрема, Зеленський розповів Боррелю про виконання домовленостей, досягнутих під час зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі та про безпекову ситуацію на Донбасі.

Президент України наголосив на важливості питання деокупації Криму, а також запропонував створити для цього переговорний майданчик.

"Для нас ключове питання, щоб з’явився постійно діючий майданчик, на якому піднімаються перш за все гуманітарні питання, питання прав людей, питання українців на території тимчасово окупованого Криму, загалом питання повернення нашої окупованої території", – заявив глава держави.

Своєю чергою високий представник ЄС також наголосив, що Євросоюз ніколи не визнає окупації Криму та не відступить з цієї позиції.

"Європейський Союз є найбільшим, найпотужнішим і найнадійнішим партнером України. Ми підтримуємо Україну в плані економічної інтеграції, але також ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Особливо хочу наголосити на тому, що ми надаємо всіляку потужну підтримку реформам, які впроваджуються", – сказав Жозеп Боррель.

Крім того, сторони обговорили підготовку до 22-го саміту Україна – Європейський Союз, який відбудеться 1 жовтня в Брюсселі. Також було порушено питання реформ в Україні. Президент, зокрема, поінформував про підготовку судової реформи й запевнив у тому, що нинішня українська влада якнайбільше зацікавлена у побудові незалежної антикорупційної структури та правоохоронної системи.

Нагадаємо, 22 вересня вперше до України приїхав Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. У рамках візиту запланована зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, під час якої сторони обговорять актуальні питання співпраці між Україною та ЄС, передусім у зовнішньополітичній та безпековій сферах. 

Источник материала
loader
loader