Зеленський заявив про необідність реформування Ради Безпеки ООН
Зеленський заявив про необідність реформування Ради Безпеки ООН

Зеленський заявив про необідність реформування Ради Безпеки ООН

Зеленський наголосив, що Україна братиме активну участь у процесі реформування ООН / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наголосив на неприпустимості, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради безпеки ООН.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

Зеленський висловив вдячність міжнародним партнерам за допомогу та підтримку на шляху до відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

«Сподіваємось на подальшу єдність міжнародного співтовариства в цьому питанні. Впевнений, що у відновлені суверенітету та територіальної цілісності України, а з нею і авторитету міжнародного права, важливу роль має відігравати саме ООН. Для цього слід вдосконалювати існуючі механізми. Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради безпеки ООН», - додав глава держави, зазначивши, що все це може призвести до подальшого знецінення Ради безпеки.

Зеленський наголосив, що Україна братиме активну участь у процесі її реформування.

«Цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена», - підкреслив він.

Також Володимир Зеленський порівняв агресію Російської Федерації проти України з раною, яка кровоточить у центрі Європи і допоки Крим і Донбас не будуть деокуповані біль відчуватиме весь світ.

«Допоки рана у центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом дієвого лікування є лише деокупація Криму і Донбасу», - сказав Зеленський.

Президент відзначив, що з 2014-го, в ООН чують про все це кожного року.

«Але саме в цьому і є найбільша проблема. І це стосується не лише українського питання, а усіх глобальних загроз для планети, доповіді про які, щороку, стають все довшими і довшими», - додав він.

Як відомо, у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, цього року звернення глав держав і урядів відбуваються у віртуальному форматі.

Генеральна асамблея ООН: про що говорив Зеленський

  • РФ посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону - Зеленський
  • Зеленський назвав наступні кроки у врегулюванні ситуації на Донбасі
  • Зеленський анонсував внесення в ООН оновленої резолюції щодо Криму

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Костянтин Гончаров

Источник материала
Поделиться сюжетом