Україна перенесла форум регіонів за участі Білорусі і скасувала візит Зеленського - посол
Україна перенесла форум регіонів за участі Білорусі і скасувала візит Зеленського - посол

Україна перенесла форум регіонів за участі Білорусі і скасувала візит Зеленського - посол

Форум регіонів України та Білорусі, який було заплановано на цьогорічний жовтень в білоруському місті Гродно, перенесено на 2021 рік. Ініціатором була українськї сторона.

Про це сказав посол Білорусі в Україні Ігор Сокол в інтерв'ю "Україна Бізнес Ревю".

Він розповів, що у липні всім керівникам українських регіонів надійшли запрошення, наступного місяця свою згоду дали більшість гостей і також опрацьовувався візит президента України Володимира Зеленського. 

"У липні ми направили запрошення від імені білоруського уряду всім керівникам українських регіонів. Станом на серпень були отримані підтвердження участі від половини областей України. Опрацьовувався офіційний візит Володимира Зеленського до Білорусі... Буквально на днях українська сторона звернулася до нас з ініціативою перенести Форум на 2021 рік", - заявив  Ігор Сокол.

За його словами, подібне рішення перекреслює спільну підготовчу роботу і, передусім, постраждають економіки країн, міжрегіональні зв'язки.

"Постраждають .в першу чергу економіки наших країн, міжрегіональні зв'язки і між простими людьми. Руйнувати легко, бачити набагато важче. Якщо керівництво України поставило відносини "на паузу", отже, продовжимо спілкуватися з областями, містами, сільськими радами, бізнесом. Ми до цього готові", - додав посол.

Крім того, як пише РБК-Україна з посиланням на речницю Зеленського, президент України дійсно не поїде до Білорусі у жовтні. 

"Президент України Володимир Зеленський не відвідає з офіційним візитом Білорусь у жовтні 2020 року", - підтвердила Юлія Мендель.

Нагадаємо:

  • 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". 
  • Голови МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними і наголошують, що в країні мають відбутись нові вільні вибори президента Білорусі за участю спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ.
  • У МЗС України теж заявили, що інавгурація Лукашенка не робить його легітимнимпрезидентом Білорусі.

Відео Лукашенко називає свою інавгурацію внутрішньою справою країни

Україна солідарна з ЄС щодо подій в Білорусі. Загалом уже понад десяток країн відмовились визнавати законність вступу Олександра Лукашенка на посаду президента. Підтримав білоруського очільника поки що лише Китай. Лукашенко назвав свою інавгурацію внутрішньою справою країни і заявив, що не мав нікого попереджати про церемонію.  

Лукашенко називає свою інавгурацію внутрішньою справою країни
Источник материала
loader
loader