Австралійські вчені виявили нову стадію еволюції людини
Австралійські вчені виявили нову стадію еволюції людини

Австралійські вчені виявили нову стадію еволюції людини

КИЇВ. 10 жовтня. УНН. Вчені із Австралії виявили нову стадію еволюції сучасної людини, у якої зникають зуби мудрості і з'являється додаткова артерія. Про це повідомляє УНН із посиланням на "Голос Америки".

"Все більше дітей у світі народжується, не маючи закладених у щелепі зубів мудрості - про це заявляють австралійські вчені, проаналізувавши дані розвитку людини за останні 250 років. За їхніми словами, за останні понад два сторіччя фізіологія людини змінювалась найшвидше в історії еволюції. У сучасних людей, порівняно з їхніми відносно нещодавніми предками, обличчя стало меншим, з'явилася додаткова артерія на передпліччі, а у ногах - додаткові кістки", - йдеться у звіті вчених Університету Фліндерс, що у Південній Австралії.

Зазначається, що більшість людей народжуються із зубами мудрості, які у підлітковому віці, або пізніше, починають виходити назовні. Вчені вважають, що ці зуби потрібні були людям у стародавні часи для пережовування сирої чи дуже твердої їжі, втім тепер вони стають зайвими.

"Так як обличчя стає меншим, для зубів мудрості не залишається багато місця, бо щелепа зменшилась", - сказав доктор Теган Лукас із Університету Фліндерс.

Науковці підкреслюють, що про швидкі еволюційні зміни свідчить також поява додаткової артерії у передпліччі людини. Раніше діти народжувались із цією артерією і вона швидко зникала, втім тепер кожна третя людина має цю кровоносну судину до кінця свого життя.

"У дослідженні також йдеться, що все більше людей у світі народжується з додатковою маленькою кісточкою позаду коліна, що називається фабелла. Раніше вважалось, що цю кістку людина втратила під час еволюції. У стопі людини вчені помітили також додаткові суглоби, які з'єднують кістки", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, до 1 млн видів рослин і тварин знаходяться під загрозою зникнення.

Теги по теме
исследование ученые Австралия
Источник материала
loader
loader