Синютка вважає, що формат дебатів на «UA: Львів» не відповідає Виборчому кодексу України
Синютка вважає, що формат дебатів на «UA: Львів» не відповідає Виборчому кодексу України

Синютка вважає, що формат дебатів на «UA: Львів» не відповідає Виборчому кодексу України

Кандидат на голову Львівської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) Олег Синютка отримав запрошення від суспільного регіонального телеканалу «UA: Львів» взяти участь у прямому ефірі проєкту «Виборчий округ.

Він наразі не погодився взяти участь у програмі, оскільки, на його думку, проведення дебатів у такому форматі є прямим порушенням закону.

Програму у форматі теледебатів між двома кандидатами на посаду Львівської ОТГ Андрієм Садовим та Олегом Синюткою запланували на 18 листопада.

Початок трансляції — о 19:25.

Раніше і Андрій Садовий, і Олег Синютка заявляли, що готові до такої зустрічі.

2 листопада «UA: Львів» надістав запрошення обом кандидатам.

Андрій Садовий у цей же день погодився на дебати.

«Отримав від Суспільне Львів офіційне запрошення на дебати.

Вже казав, що участь обов’язково візьму.

Чекаємо на дату проведення.

Нам є про що поговорити.

Зустрінемось в ефірі», – йдеться на його офіційній сторінці у фейсбуку.

Олег Синютка свою відповідь оприлюднив 3 листопада.

У пресслужбі львівської територіальної організації партії «Європейська Солідарність» повідомили, що пропозиція телеканалу «UA: Львів» та описаний у ній формат телепередачі не відповідають вимогам статті 49 Виборчого кодексу України.

Відтак проведення дебатів у такому форматі є прямим порушенням закону.

«Як громадянин України та народний депутат, я не можу дозволити діяльність, що суперечить чинному законодавству.

Я буду радий, коли ви приведете формат дебатів та вашої пропозиції у відповідність до вимог Виборчого кодексу.

І радо стану учасником проєкту “Виборчий округ.

Дебати”», – пресслужба цитує листа Олега Синютки до телеканалу «UA: Львів».

Кандидат попросив розглянути його пропозицію, щодо проведення дебатів згідно з вимогами виборчого законодавства та організувати дебати у співпраці з іншими телерадіокомпаніями, задля сприяння процесу ознайомлення мешканців Львова з його програмою та баченням розвитку міста, йдеться на сайті львівської територіальної організації партії «Європейська Солідарність.

На «UA: Львів» пояснили, що формат токшоу «Виборчий округ.

Дебати» передбачає вступні виступи кандидатів на посаду голови Львівської ОТГ, запитання та дискусію безпосередньо між двома кандидатами, відповіді на запитання авторитетних у Львові осіб та підсумкові виступи кандидатів.

Журналісти телеканалу виконуватимуть виключно роль модераторів і стежитимуть за дотриманням учасниками регламенту дебатів та часових проміжків.

«Послідовність виступів кандидатів визначить жеребкування.

Усі організаційні моменти обговоримо з кандидатами після того, як вони підтвердять участь у ефірі 18 листопада», — розповіла продюсерка Суспільного Львів Ірина Сандуляк.

На Суспільному наголосили, що «UA: Львів» готовий не лише виступити незалежним майданчиком для проведення дебатів кандидатів другого туру виборів голови Львівської ОТГ, але й надати сигнал трансляції зацікавленим медіа.

Телеканал, радіо і диджитал-платформи Львівської філії Суспільного не належать жодній політичній чи бізнес-групі, працюють винятково в інтересах українських громадян на кошти платників податків, тож можуть виступити майданчиком для незалежної дискусії кандидатів на рівних умовах.

У статті 49 Виборчого кодексу України «Засади участі засобів масової інформації та інформаційних агентств в інформаційному забезпеченні виборів» є 4 пункти.

Сайт «Детектор суспільного мовлення» звернувся у пресслужбу львівської територіальної організації партії «Європейська Солідарність» з проханням пояснити, що саме у форматі програми «UA: Львів» не відповідає цій статті та якому конкретно пункту та що на думку Олега Синютки потрібно змінити Суспільному у форматі.

Також «Детектор суспільного мовлення» звернувся по коментарі до Національної суспільної телерадіокомпанії та медіаюриста.

Додамо, що Андрій Садовий та Олег Синютка не брали участь у проєкті «Виборчий округ.

Місцеві» 22 жовтня, коли випуск був присвячений кандидатам на посаду голови Львівської ОТГ.

Тоді гостями програми стали Назарій Брезіцький (самовисуванець), Юрій Бунь (самовисуванець), Наталія ван Доеверен («Духовна Україна»), Іван Василишин («Конгрес Українських Націоналістів»), Ігор Васюник (самовисуванець) та Юлія Гвоздович («Українська Галицька Партія»).

Проте Андрій Садовий та Олег Синютка були гостями програми «Зворотний відлік.

Місцеві» на «UA: Першому», яку також транслювали інші платформи Суспільного.

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом