Ізраїльські вчені заявили, що знайшли спосіб боротьби зі старінням
Ізраїльські вчені заявили, що знайшли спосіб боротьби зі старінням

Ізраїльські вчені заявили, що знайшли спосіб боротьби зі старінням

Вчені заявили про успіх у боротьбі зі старінням \ ua.depositphotos.com

Вчені з Ізраїлю заявили, що їм вдалося вперше повернути назад біологічний процес старіння у людей і вийшло це зробити за допомогою гіпербаричної оксигенації, або кисневої терапії в умовах гіпербаричної барокамери.

Дослідження опубліковано в науковому журналі Aging. У міру старіння у людини коротшають кінцеві ділянки хромосом-тіломіри, які захищають хромосоми від руйнування і відповідають за збереження генома в процесі поділу клітини. Чим більший вік людини і чим більше у неї хвороб, тим коротші у неї тіломіри. Через скорочення тіломірів клітина втрачає здатність до поділу і стає старою — сенесцентною. Такі клітини не виконують своїх функцій, але не вмирають, а накопичуються в організмі, заважаючи регенерації, внаслідок чого організм в цілому і старіє. Тому багато дослідників у цій сфері ставили собі завдання знайти способи відновлення росту тіломірів і усунення сінесцентних клітин, передає kommersant.

Вчені з Університету Тель-Авіва встановили, що у літніх людей при отриманні чистого кисню в умовах гіпербаричної барокамери довжина тіломірів збільшується на 20%. У дослідженні брали участь 35 здорових людей у віці старше 64 років. Кожного з пацієнтів поміщали в гіпербаричну барокамеру на 90 хвилин протягом п'яти днів на тиждень протягом трьох місяців, і там вони дихали чистим киснем. За оцінками вчених, зараз тіломіри учасників дослідження досягають такої ж довжини, яка була у них 25 років тому. Крім того, така терапія дозволила на 37% знизити кількість сенесцентних клітин в організмі, що полегшило процес регенерації нових здорових клітин. При цьому попередні досліди на тваринах показали, що видалення сінесцентних клітин з організму продовжує життя більш ніж на третину.

Новини по темі

  • Експерти розповіли, які 4 вітаміни здатні гальмувати старіння
  • Названі три ознаки, що ви старієте завчасно
  • Дослідження з'ясувало, що яблука здатні сповільнювати старіння

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Источник материала
loader
loader