У День Гідності та Свободи активісти приїхали до Зеленського у Феофанію за відповідями – "СтопРеванш"
У День Гідності та Свободи активісти приїхали до Зеленського у Феофанію за відповідями – "СтопРеванш"

У День Гідності та Свободи активісти приїхали до Зеленського у Феофанію за відповідями – "СтопРеванш"

Активісти Майдану не дали відлежатись хворому на Ковід–19 Володимиру Зеленському. У річницю Революції Гідності вирушили просто до Феофанії – попри прямі погрози СБУ та поліції у стилі охранки Януковича.

"Сьогодні питання репресій звучить ще більш актуально. З огляду на інформацію про можливі обшуки та затримання активістів "Руху опору капітуляції", яку ми отримали від чесних офіцерів Служби безпеки України. Сьогодні ж викликали на допит очільників Майдану 2013–2014 років. Обшуки були в Музеї Революції Гідності. І в цей момент, коли країна розвалюється, людина, яка себе називає президентом, засідає за державний кошт у ВІП–палаті, які він обіцяв скасувати", – розповідає в ефірі програми "Стоп Реванш" Андрій Левус, один з керівників Самооборони Майдану та співзасновник Руху опору Капітуляції.

Тим часом, поки Зеленський "тестує" медичну систему у Феофанії, без можливості шпиталізації щодня вмирають десятки українців.

"У Львівській області є випадки, коли людину справді треба госпіталізувати, людині дуже важко дихати. Але її не беруть, тому що ви ще можете в принципі якось і самостійно одужати. Не факт, звичайно, що одужаєте", – каже журналістка Леся Шовкун.

У Президента легкі симптоми, відтак він мав відбувати самоізоляцію вдома, а не навантажувати медичну систему. Тим більше, є чіткі протоколи МОЗ, згідно яких відбуваються шпиталізації.

"Хворі з легкими формами не шпиталізуються. Це є прямим порушенням закону. Що нам там казав один "мальчик стрьомний"? Що коли він порушить закон – то піде у відставку з посади президента?", – питає Тарас Чорновіл, політичний експерт.

Тим часом епідемія коронавірусу в Україні, схоже, виходить з під контролю влади, розповідають експерти. Щодня лабораторії фіксують вже понад 14 тисяч нових випадків захворювання. Динаміка поширення хвороби вже майже як в Італії навесні, розповідають лікарі. І медична система не здатна забезпечити ані вчасної шпиталізації, ані лікування вдома.

"Це катастрофа. Чому? Тому що в уряду було більше ніж півроку щоб спокійно підготуватися до погіршення епідеміологічної ситуації і можна було спокійно розпланувати лікарні, відділення в лікарнях", – каже Ігор Рейтерович, політолог.

65 мільярдів гривень. Саме стільки навесні було у Фонді боротьби з Ковід–19. Бюджет колосальний. Але ці гроші або розікрали на так званому "Великому будівництві". Або ж підгодували репресивні органи, вказують експерти. Зрештою, зараз у Володимира Зеленського на боротьбу з коронавірусом не має ані часу, ані грошей. Колапс медичної системи – справа кількох місяців, попереджають фахівці медичної галузі.

"Рано чи пізно лікарі будуть ухвалювати рішення взагалі кого лікувати. Кому надавати ту чи іншу допомогу. Тобто вибирати людину якій 70 років чи людину якій 30 років, кому надавати першу допомогу. Коли вже лікарі будуть вибирати, це вже фактично є ознакою колапсу", – розповідає Олександр Гришаков, медичний адвокат.

Але замість того, аби терміново закуповувати кисень, кисневі концентратори, готувати парамедиків, в уряді вирішили ... заборонити планові обстеження, шпиталізації та операції. Таким чином влада лишила без необхідного медичного догляду десятки тисяч "нековідних" українців.

"Якщо ти не можеш навіть до туалету дійти – то це проблема. Якщо ти нічого не бачиш, а можеш бачити, то це для вас така сама проблема. І таких прикладів дуже багато. Звичайно люди будуть страждати. Але ще більше будуть страждати не від того, що відмінили планову операцію, а відмінили повністю планове лікування", – говорить Олег Гелевей, голова комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я.

Вже зараз мова йде про фактичне доведення до смерті людей із специфічними потребами, розповідають політологи. Та юристи сумніваються, що хтось таки опиниться за ґратами. А от політична відповідальність буде обов’язково, прогнозують експерти. Дострокові парламентські або ж навіть президентські вибори можуть відбутись вже навесні 2021–го року. Це, схоже, єдиний шанс у зеленої команди для мирної передачі влади.

"Або ідуть на такий крок, або цю владу знесуть шляхом майдану. При цьому це буде найстрашніший майдан. Це не буде Майдан в 2004 або 2014року, коли люди виходили за принципи, за ідеї, за цінності, за дуже важливі такі речі, це буде такий соціальний майдан коли вийдуть просто люди як СейвФоп сьогодні роблять, тому що їм просто нема чого їсти і нема чим заплатити за ліки. От все до цієї ситуації йде", – наголошує Ігор Рейтерович.

Источник материала
Поделиться сюжетом