Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Червоній планеті
Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Червоній планеті

Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Червоній планеті

Команда вчених NASA за допомогою даних, зібраних марсоходом Curiosity, підтвердила, що у кратері Гейл на Марсі близько 4 млрд років тому сталися мегаповені, повідомляє Engadget.

Це перший випадок, коли сліди мегаповеней зафіксували з використанням даних, які зібрав ровер Curiosity, заявив співавтор статті, опублікованої у виданні Nature, Альберто Фейрен.

"Сліди від потопів раніше не ідентифікувалися штучними супутниками", – уточнив він.

Зазначається, що команда науковців використала знімки, які зробили камери Mars Hand Lens Image та Mastcam на борту марсохода Curiosity, для спостереження за камінням і мінералами у кратері Гейл, і виявила відкладення, спричинені раптовими паводками після того, як сформувався кратер. На дуку вчених, повені спричинив потужний удар від падіння метеорита, який згенерував достатньо тепла, щоб величезна кількість льоду планети розтанула. Під час цього виділилися вуглекислий газ та метан, які у поєднанні з водяною парою на короткий час забезпечили теплий та вологий клімат, що призвело до проливних дощів по всій планеті, а кам’яні утворення зсунулися із кратера Гейл.

Наявність води на Марсі може свідчити про існування життя на планеті, саме тому NASA та інші космічні агентства шукають її на небесних тілах Сонячної системи.

Нагадаємо, Державне космічне агентство України уклало угоду про співпрацю із програмою "Артеміда", в межах якої відбуватиметься освоєння Місяця, Марсу, комет та астероїдів. 

Источник материала
loader
loader