19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Харків без Кернеса: якою була політична кар'єра одіозного чільника та хто замінить досвідченого міського голову – сюжет
Харків без Кернеса: якою була політична кар'єра одіозного чільника та хто замінить досвідченого міського голову – сюжет

Харків без Кернеса: якою була політична кар'єра одіозного чільника та хто замінить досвідченого міського голову – сюжет

Не стало мера Харкова – Геннадій Кернес помер на 62-му році життя. Як повідомили його рідні, організм не витримав ускладнень, які спричинив коронавірус. У політичній кар'єрі одіозного мера та тому, хто замінить його на посаді – розібралися журналісти "5 каналу".

Він переміг на виборах міського голови, перебуваючи в реанімації. Геннадій Кернес ще у серпні заразився коронавірусом, тривалий час боровся з ускладненнями від хвороби у німецькій клініці Шаріте. Але зрештою не витримали нирки – у ніч на 17 грудня його не стало. Про смерть зранку повідомила дружина Оксана Гайсинська.

Біографія Геннадія Кернеса – яскрава й суперечлива. Під час буремних 90-тих на тлі глибокої економічної кризи він розпочав бізнес. Займався нерухомістю, автоперевезеннями та наданням юрпослуг. На роботу до Харківської міської ради прийшов у тандемі з Михайлом Добкіним. Останньому в 2006 році він допомагав провести передвиборчу кампанію. Тоді в мережу злили відео підготовки агітаційного ролика, яке набрало мільйони переглядів.

Тоді Добкін став мером, а Кернес сів у крісло секретаря міськради. А вже у 2010-му сам очолив місто, обійшовши головного конкурента – Арсена Авакова. На посаді позиціонував себе як суворий господарник, і під час нарад із підлеглими не добирав слів.

Під час Революції Гідності як політик повів себе неоднозначно. У березні 2014 року брав участь у проросійських мітингах та критикував нову владу. Але водночас заявляв про затримання сепаратистів у місті. Тоді Генпрокуратура його підозрювала у незаконному позбавленні волі, катуваннях і погрозах активістам харківського Євромайдану. Але справа так і не завершилася вироком суду. Переломним моментом для Геннадія Кернеса став квітень 2014-го – тоді під час пробіжки уздовж лісосмуги йому в спину вистрілив снайпер.

"Я думаю, що це реакцію сепаратистьски налаштованих обличь для дестабілізації становища в цьому регіоні", – казав тоді заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Життя Кернеса тоді врятувати ізраїльські лікарі. Однак поставити на ноги не змогли – він залишився в інвалідному кріслі. Та попри стан здоров'я, знову пішов на вибори – і у 2015-му переміг у першому турі. Так само як і 25 жовтня 2020-го. Кернес утретє став мером навіть не бравши участі в кампанії. Харковом ширилися чутки про його тяжкий стан чи навіть смерть. Команда міського голови пояснювала, що у нього тяжкий перебіг коронавірусу й обіцяла – він скоро повернеться до міста. А Рада запрацювала без складання мером присяги.

"Присягу складає лише особа, яка вперше була обрана на посаду сільського, міського голови, Кернес Геннадій Адольфович обраний не вперше та вже складав присягу у 2010 році", – пояснила голова Харківського міського тервиборчкому Ольга Мозгова.

Аналізуючи його успіхи, експерти визнавали: більшість харків'ян таки любили його. Згадують про Кернеса і його колишні політичні соратники.

"Пан Кернес був знаковою особою Харкова, дуже багато зробив для міста і користувався великою довірою харків'ян", – згадує співголова фракції "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко.

Закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі смерті міського голови його обов'язки здійснює секретар міської ради. У цьому випадку – Ігор Терехов – друг і соратник Кернеса.

"Він повинен впродовж 15 днів звернутися до Верховної Ради, а Верховна Рада призначить вибори впродовж 90 днів. Тобто ми очікуємо, що вибори міського голови Харкова мали би бути призначені через 4-5 місяців, а для цього не потрібно переобирати депутатів", – пояснює перший заступник голови комітету ВР з питань організації роботи органів влади, нардеп від "Голосу" Роман Лозинський.

Геннадія Кернеса поховають у Харкові наступного тижня. 

Тетяна Мосієнко, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом