112-ту річницю з Дня народження Степана Бандери відзначили в рідному селі провідника ОУН
112-ту річницю з Дня народження Степана Бандери відзначили в рідному селі провідника ОУН

112-ту річницю з Дня народження Степана Бандери відзначили в рідному селі провідника ОУН

На Івано-Франківщині відзначили 112-ту річницю з Дня народження Степана Бандери. Урочистості пройшли в його рідному селі – Старий Угринів. Про це повідомляє "5 канал".

Відзначали річницю вже традиційно відбулися на території історико-меморіального музею, відкритого рівно 20 років тому. За задумом архітектора, з висоти ця споруда нагадує птаха, що розправив крила, або ж прапор, розвіяний вітром у небесах.

Саме тут, на цьому обійсті народився майбутній провідник ОУН. Поруч із музеєм відновлена хата-плебанія багатодітної родини греко-католицького місцевого пароха Андрія Бандери. 

У пам'ять про його сина провели панахиду. Традиційно на урочистості завітали пластуни. Вони передали Віфлеємський вогонь миру. 

З юності і до самої смерті Степан Бандера був членом цієї організації. Завершилися урочистості покладанням квітів до підніжжя пам'ятника Степану Бандері. 

Це вже третій монумент Провідникові ОУН. Два попередні тут підірвали. Про них нагадують лише камені. 

У 2010 році за часів президента Віктора Ющенка – Степану Бандері було посмертно присвоєно звання Героя України. Утім буквально за два з половиною місяці – вже за часів президента – втікача Віктора Януковича- рішенням Донецького апеляційного суду такого звання Бандеру позбавили. Відтоді офіційного статусу Герой України Степан Бандера – не має.

"Імена таких історичних постатей, як Романа Шухевича і Степана Бандери. Чому ворог українського народу так намагається стерти ці імена з нашої історичної пам'яті і бояться цих імен, вже мертвих людей? Бо вони розуміють – саме ці імена є символом боротьби за українську незалежність нашого народу", – сказав військовий капелан Богдан Костюк.

Нагадаємо, що в Києві на честь дня народження Бандери пройшла традиційна факельна хода.

Источник материала
loader
loader