Швидка допомога тепер працюватиме по-новому
Швидка допомога тепер працюватиме по-новому

Швидка допомога тепер працюватиме по-новому

Від 1 січня 2021 року швидка буде приїздити на виклик в залежності від стану пацієнта, що звернувся по допомогу, набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події». Чого чекати тепер українцям ніхто не знає, адже все не так просто. Інформація розташована на офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Відтепер викликати швидку допомогу та дочекатися її прибуття вдасться не кожному, адже відповідно до прийнятої постанови стан пацієнтів та їхні виклики поділили на групи: критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

Категорії стану пацієнта

Тому звертаючись до диспетчерської служби Центру екстреної допомоги, оператор встановлюватиме категорію вашого стану та обставини для надання медичної допомоги.

Отже, які випадки відносяться до кожної категорії, адже тепер час прибуття залежить напряму від стану пацієнта.

Читайте актуальні новини медицини на наших каналах Telegram і Viber!

Критичний стан (категорія 1) – стан пацієнта, що вимагає негайного втручання меддопомоги, реанімаційних заходів для врятування життя. Сюди можна віднести: відсутність дихання, масивні кровотечі, неефективне дихання. Час очікування швидкої повинен складати менше ніж 10 хвилин.

Екстрений стан (категорія 2) – потенційно серйозний стан пацієнта, який вимагає невідкладної оцінки медичної допомоги на місці або транспортуванні. Час очікування лікарів 20 хвилин.

Швидка може не приїхати

Неекстрений стан (категорія 3) – стан, що не несе загрозу життю, загострення хронічних хвороб. Спочатку хворому запропонують звернутися до свого лікаря або підкажуть відділення найближчої швидкої допомоги. При можливості та дотримуючись черги відправлять бригаду швидкої допомоги, що не виконує критичного чи екстреного виклику.

Непрофільні виклики (категорія 4) – інформування та регулювання стану пацієнта відбудеться без виїзду бригади – консультація телефоном. При можливості інформація буде передана сімейному лікарю.

Відповідно до категорій стану пацієнта буде поділено і бригади екстреної швидкої допомоги, щоб при великому обігу звернень диспетчер бачив реальну кількість та можливість виконання виклику.

Також від 1 січня 2021 року до пацієнта буде приїздити та машина швидкої допомоги, що знаходиться найближче, адже раніше машина швидкої допомоги прибувала в залежності від місця прописки, що змушувало чекати хворого досить тривалий час.

Портал MY.UA писав, що Національна академія наук України дала новий прогноз щодо поширення коронавірусу в країні на період новорічних свят.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом