У житловому масиві під Києвом погрожують відключити воду і тепло
У житловому масиві під Києвом погрожують відключити воду і тепло

У житловому масиві під Києвом погрожують відключити воду і тепло

КИЇВ. 13 січня. УНН. Після того як УНН повідомив про забудовника-банкрута ЖК "Софія Київська", житлово експлуатаційна організація комплексу заявила, що має намір відключити мешканців від води і тепла. Оголошення ЖЕО "Софія Київська" опубліковано в соціальній групі мешканців, повідомляє УНН.

У ньому йдеться про те, що мешканці повинні створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), інакше ЖЕО перекриє їм воду в кранах.

"З огляду на те, що на 01.01.2021 року співвласниками не прийнято рішення щодо форми управління, "ЖЕО "Софія Київська" рекомендує і може сприяти проведенню зборів співвласників. У разі відсутності проведених зборів, ЖЕО "Софія Київська" залишає за собою право з 01.03.2021 зупинити обслуговування всього житлового масиву, а саме зупинити прибирання прибудинкової території, зупинити подачу холодної води, зупинити подачу теплоносіїв", - повідомили в ЖЕО.

Додамо, що ЖЕО "Софія Київська" зареєстрована в офшорі Панами зі статутним капіталом в 4,5 тис. грн, як і "Софія Буд Груп" - другий забудовник ЖК, який замінив збанкрутілий "Укрполіскорм". Всі ці компанії і весь ЖК в цілому контролюється колишнім Головою Комітету ВР з питань будівництва Сергієм Скуратівським, який заклав в 2012 році все майно ЖК в іпотеку "Укрінбанку" під кредит в 200 млн грн, а гроші так і не повернув. УНН запропонував Скуратівському прокоментувати ситуацію, але той відмовився.

При цьому Скуратівський через свою ЖЕО встановлює жителям ЖК "драконівські" тарифи, про що вони повсюдно скаржаться.

"Хочемо застерегти інвесторів від покупки квартири в даному ЖК і розповісти реальну картину! Наша сім'я проживає в одному з нових будинків за адресою: вул. Павла Чубинського 6б, квартира 3-х кімнатна, 83 кв.м. Ключі від квартири ми отримали в квітні 2019 року, будинок досі не переданий на баланс (відгук від 2020 року - ред.), вартість електроенергії для мешканців 2,89 за 1 кВт, вартість прибудинкової території 10,23 за 1 кв.м. Разом без урахування інтернету і охорони ми винні за січень 2020 року 8171,48 грн ...

Минулого тижня вантажний ліфт зірвався з другого поверху, в кабіні був чоловік, ліфт просто не зупинився на першому поверсі, а в'їхав на 40 см в землю. Слава богу обійшлося без серйозних травм", - розповідають мешканці у відгуках.

Як раніше повідомляв УНН, "Укрінком" (правонаступник "Укрінбанку") після неповернення грошей почав процедуру витребування заставного майна ЖК Софія Київська, включаючи землі під ЖК і квартири в ньому. Тому потенційних інвесторів застерігають від вкладень в цей комплекс.

Експерти в сфері нерухомості підтверджують, що будь-які спори за майно житлових комплексів - величезний ризик для інвесторів.

"Потенційні вкладники повинні бути обачні, тим більше, що інформація про борг забудовника перед банком вже є в публічній площині. Я настійно рекомендую наступне - якщо перед покупкою квартири ви де-небудь бачите інформацію про поточний кредит у забудовника, який не гаситься, ні в якому разі не інвестуйте в такі ЖК. Тому що з імовірністю 99% в кінці кінців банк забере майно, як погашення боргу, а ви залишитеся без житла", - зазначив Сергій Костецький.

Первинний ринок нерухомості зараз буквально "кишить" схемами, в яких змушений розбиратися і нести всі ризики виключно інвестор, каже юрист Ростислав Кравець. Він пояснює, що забудовник не має права продавати закладені в банк квартири.

"Це грубе порушення, і тут винятків бути не може. Однак такі випадки мають місце бути. Як відомо - схем на первинному ринку нерухомості багато, забудовники грішать, і дуже часто. Тому питання боргових зобов'язань у забудовника повинен піднімати інвестор, до прийняття рішення про інвестування в такий ЖК", - наголосив Кравець.

Нагадаємо, УНН публікував список квартир ЖК "Софія Київська", які були продані без дозволу кредитора. З переліком можна ознайомитися тут.

Теги по теме
Киев вода
Источник материала
Поделиться сюжетом