Залежність від телефона: експерти дали поради, як "звільнитися" від гаджетів
Залежність від телефона: експерти дали поради, як "звільнитися" від гаджетів

Залежність від телефона: експерти дали поради, як "звільнитися" від гаджетів

Люди вже зовсім не можуть без нього жити. Йдеться про мобільний телефон. У 9 із 10 випадків  його до рук беруть без жодної на те потреби. Вчені лондонської школи економіки провели експеримент і з’ясували: за телефон хапаються кожні 5 хвилин, просто щоб перевірити.

Чому всі стали залежними і як зменшити власний екранний час — про це йдеться 13 січня у сюжеті ТСН.19:30.

Згідно з британським експериментом, 89 відсотків усіх взаємодій з телефоном — інціатива самих  людей. Лише один відсоток добровольців відповідали на дзвінки, 6 відсотків перевіряли пошту.  Решта просто так заходили до соцмереж, перевіряли месенджери чи дивилися на блокування  екрана. В середньому добровольці користувалися ґаджетом хвилину (64 секунди), половина з них — і цього менше (23 секунди).

Постійно тягнутися до телефону людину змушують страх та фобії. І надмірне використання ґаджетів може виключити зі справжнього життя.

Відео "Не можу без нього": як зменшити власну залежність від телефона

Ми вже геть не можемо без нього жити. Мова про мобільний телефон. У 9 з 10 випадків  його до рук беруть без жодної на те потреби. Вчені лондонської школи економіки провели експеримент і з'ясували: за телефон ми хапаємося кожні 5 хвилин - просто його перевірити. Чому ми стали залежними і як зменшити власний екранний час - намагалася з'ясувати ТСН.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

"Спілкуючись, ми на 20 відсотків сприймаємо інформацію через те, що говоримо, а решту — через невербальні знаки, жести, міміку, зморшки, зміну пози. І коли ми позбавлені живого спілкування, тоді буквально розучуємося з вами розуміти один одного", — говорить Наталя Кадя, експертка з нейроменеджменту.

Щоб витіснити одну звичку, у цьому випадку мобільну залежність, потрібно перелаштувати мозок на іншу, кажуть психологи. І тут питання не стільки часу, як дисципліни.

"Боротися не потрібно, а потрібно знайти щось у житті, що піде на заміну. Якщо ви чогось прагнете, якщо ви чимось займаєтеся і це вам дуже подобається, самі не зрозумієте, що вже пів години, годину, пів дня не брали в руки той ґаджет", — радить лікар-психіатр вищої категорії Олена Хаустова.

Водночас ґаджети полегшують життя, дають необхідну під час пандемії можливість — працювати віддалено. Головне, щоб вони не замінили реальне життя віртуальним.

Читайте також: гаджети для українців можуть зрости у ціні 

Автор:
Валентина Доброта
Источник материала
Поделиться сюжетом