Ціна газу: чому українці залишаються зі старими постачальниками і як держава може це змінити
Ціна газу: чому українці залишаються зі старими постачальниками і як держава може це змінити

Ціна газу: чому українці залишаються зі старими постачальниками і як держава може це змінити

Учора, 13 січня, прем'єр Денис Шмигаль пообіцяв, що блакитне паливо для населення коштуватиме не більш як 6.99 гривень за куб. Водночас ця заява вже викликала занепокоєння Міжнародного валютного фонду. Адже Україна взяла на себе зобов'язання зробити відносини ринковими. Вже із літа українці мали змогу змінювати постачальників.

Що може зробити держава, аби виправити цю ситуацію — йдеться 14 січня в сюжеті ТСН.19:30

Щодня десятки українців нарікають на постачальників комунальних послуг, розповідають у Національній комісії із регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Це саме вона затверджує тарифи і контролює, як компанії дотримуються своїх зобов'язань. Більшість скарг до і після Нового року — саме на газовиків. Із літа українці мали змогу змінювати постачальників, втім не всі змогли скористатися цим правом.

Одні скаржаться на те, що відмовили у переведенні, другі — що змінили ЕІС-коди  та перевели назад, а треті — що під приводом аварійності просто відключили газ через зміну постачальника.

У такій ситуації, наприклад, опинився товариш Андрія, якому він допомагав зі зміною постачальника. Каже, чоловік хотів перейти до компанії із дешевшим тарифом.

"Він залишився на новорічні свята без газу і вирішив це питання лише у перших днях січня. Тому було доволі незручно. А за терміном, близько тижня відновлював газопостачання", - розповів він. 

Андрієві натомість постачальник газу намагався навісити борг за температурні коефіцієнти. Втім чоловік знав: нині щодо них тривають суди. І платити ці гроші не обов'язково, адже нарахування цілком можуть визнати незаконними. Нині у чоловіка це питання так і "висить". Жодних повідомлень про необхідність сплатити борг йому більше не надходило. 

Чимала кількість постачальників – приватні компанії, які продають газ із націнкою у майже 33%. Тому зрозуміло, чому саме вони не хочуть відпускати клієнтів.

У НКРЕКП кажуть, що вже на наступному засіданні розглянуть питання позапланових перевірок за скаргами. Усе це, певні, відіб'є у майбутньому бажання компаній-монополістів вдаватися до хитрощів: "Як ми будемо діяти щодо таких постачальників: – штраф, потім повторний штраф, як того вимагає закон, а третій крок – позбавлення ліцензії".

Втім штучні перепони постачальників — не єдиний фактор. У Міненергетики приголомшують цифрами. Із часу запуску ринку газу більшість українців так і залишилася зі старими постачальниками та вищими цінами.

"За цей час вони втратили аж 3% клієнтів. Тобто на 97% вони отримали можливість непогано заробити!", - каже в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко

Одна з причин — стимулів для зміни постачальника в країні немає. Показовий факт полягає в тому, що значна маса клієнтів — це отримувачі субсидій. Вони взагалі не переймаються питанням, бо більшість платежів покриває держава. А потім ця ж держава стає заручником тарифних ситуацій.

Радник президента України з питань економіки Олег Устенко вважає, що правильною була б ситуація, наприклад, аби отримувачів допомоги від держави переводили на найдешевшого постачальника на той момент. Але щоб це робила не сама людина, а наприклад держава централізовано. 

Водночас, експерт визнає, рішення зробит газ для населення не дорожче, ніж 6.99 грн наразі є виправданим. Він певен, що МВФ через пандемію із розумінням поставиться до ситуації. Водночас, паралельно держава має вирішити проблемні моменти — завищені ціни на газ та його транспортування.

"Повинні бути проведені розслідування антимонопольного комітету, держава має чітко розібратися в ситуації і створити умови для ринку", - каже Устенко. 

У державному Нафтогазі пообіцяли - якщо уряд ухвалить рішення про узгоджену ціну, вони готові постачати газ за нею. Зокрема і для клієнтів тих компаній, які не здатні цього робити. Водночас не сумніваються, що з часом ринок сам стабілізує ціну, якщо держава активніше розповідатиме українцям, як не переплачувати зайвого.

"У нас є близько 50 постачальників. І якщо людина бачитиме, що вона переплачує 40%, то врешті вона задумається і сама змінить. І тоді компаніям нічого не залишиться, крім як самим знижувати ціну у боротьбі за клієнта", - каже голова ГПК "Нафтогаз" голова Максим Рабінович. 

Відео Ціна газу: чому українці не змінили постачальників та як держава може на це вплинути

Скільки коштує газ. Остаточного рішення щодо зниження цін наразі не має. Учора прем'єр пообіцяв: блакитне паливо для населення коштуватиме не дорожче 6.99 гривень за куб. А сьогодні вже пояснював МВФ, що Україна залишається прибічником ринкових правил в газовій галузі, але треба шукати компромісів. Вже із літа українці мали змогу змінювати постачальників. Але чому цим не скористались і що може зробити держава, аби цю ситуацію виправити – у сюжеті. 

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Нагадаємо:

  • Від січня 2021 року в Україні зросли ціни на газ для населення. Єдиних тарифів для газзбутів немає і вони коливаються в Україні від 7 до майже 11 грн за один кубометр. Враховуючи ще й ціни на послуги розподілу, то один кубометр газу загалом обходитиметься споживачам у 10-12 грн. 
  • 13 січня, прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів планує ввести державне регулювання ціни на газ для населення. На час карантину або до кінця опалювального сезону ціна буде зафіксована на рівні 6,99 грн за кубометр.
Автор:
Олександр Романюк
Источник материала
Поделиться сюжетом