У Вінниці охорона «Укрзалізниці» затримала журналістів «Вежі»
У Вінниці охорона «Укрзалізниці» затримала журналістів «Вежі»

У Вінниці охорона «Укрзалізниці» затримала журналістів «Вежі»

У Вінниці 13 січня воєнізована охорона «Укрзалізниці» затримала та перешкоджала журналістам місцевого інтернет-видання «Вежа», які знімали серію історично-дослідницького проєкту «МІКРОрайони». Про це повідомив шефредактор видання Андрій Качор на своїй сторінці в Facebook та Інституту масової інформації.

Пана Качора затримали разом з журналістами Миколою Геркалюком та Мариною Сербінович, коли вони знімали сюжет про вінницький мікрорайон Тяжилів.

«Ми знімали сюжет, це взагалі такий собі історично-дослідницький проєкт. У цьому районі є залізниця. Ми панорамно зняли колії та вагони. Коли вже йшли, до нас підбігли спершу працівники станції залізничної, які викликали воєнізовану охорону. Охорона нас затримала і викликала поліцію. Охорона заявляє, що ми протизаконно знімали адмінбудівлі "Укрзалізниці"», – розповів шефредактор «Вежі».

Він каже, що охорона звинуватили їх у «незаконній зйомці адміністративних будівель УЗ» і підозрювала, що вони нібито терористи.

«Приїхала патрульна поліція, сказала, що нічого незаконного ми не робимо, і поїхала. Але охорона сказала, що, може, ми терористи, і спершу мала намір викликати СБУ, а тепер викликала слідчо-оперативну групу. Ось чекаємо під наглядом охорони», – додав Андрій Качор.

За його словами, загалом на місце виїжджали три групи поліції, які не мали до журналістів жодних претензій. О 18:00 їх відпустили.

Андрій Качор додав, що журналісти писатимуть заяву про перешкоджання (ст. 171 ККУ) на воєнізовану охорону УЗ.

Нагадаємо, що 12 липня 2019 року поліція відкрила кримінальне провадження за фактом погроз на адресу головного редактора вінницького інтернет-видання «Вежа» Андрія Качора.

Напередодні він на сайті видання написав, що отримує погрози від прихильників блогера Анатолія Шарія. За його словами, 8 липня у «Вежі» вийшла публікація про спалення невідомими агітаційних матеріалів партії Шарія. Останній після цього записав 15-хвилинне відео, у якому «погрожував родині (головреда видання «Вежа», – ДМ) та ображає навіть дитину».

Після цього відео, за словами журналіста, прихильники Шарія почали блокувати сторінку Качора в Facebook і надсилати йому повідомлення з погрозами. Крім того, за інформацією журналіста, прихильники блогера планували атаки на його помешкання та офіс його дружини, а також – фізичний напад на нього й «виловлювати по одному журналістів “Вежі”».

30 серпня невідомі побили головреда «Вежі». Він пов’язав напад із прихильниками блогера Шарія. Поліція Вінницької області повідомила, що встановила особу нападника і зареєструвала кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Підозрюваного в нападі поліція опитала та відпустила.

6 вересня 2019 у вінницькому пресклубі відбулася пресконференція Андрій Качора, присвячена атакам на нього та редакцію. На захід також прийшли прихильники Анатолія Шарія з адвокатом. «Вежа» повідомила, що прихильники Шарія поводилися на заході агресивно, намагалися його зірвати, систематично перебиваючи модераторку Оксану Пустовіт та не даючи головреду Качору відповідати на запитання журналістів.

2 жовтня 2020 року Вінницький суд оголосили вирок у справі про напад на Андрія Качора прихильника партії Шарія Артема Артеменка.

Він отримав покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно, з іспитовим терміном три роки.

У листопаді 2019 року очільниця осередку партії Анатолія Шарія у Вінниці  Світлана Магденко подала позов про захист гідності і честі та відшкодування матеріальної та моральної шкоди проти інтернет-видання «Вежа» та шефредактора Андрія Качора.

1 жовтня 2020 року Вінницький міський суд частково задовольнив її позов. Пана Качора зобов’язали спростувати інформацію, що Світлана Магденко працює на  Шарія; виплатити Світлані Магденко п’ять тисяч гривень моральної компенсації та 300 гривень матеріальної компенсації; спростувати інформацію, що вона передавала Анатолію Шарію дані про те, у який дитсадок ходить син журналіста. Андрій Качор раніше казав, що цю інформацію передала вихователька дитсадка Олена Панасюк, а не Світлана Магденко. 7 грудня Вінницький апеляційний суд скасував це рішення. 

Фото: Андрій Качор / Facebook

Теги по теме
Новости Общество Укрзализныця Винница
Источник материала
Поделиться сюжетом