"Україна сприятиме перетворенню військової місії на цивільну" – Жовква про ситуацію щодо Придністров'я
"Україна сприятиме перетворенню військової місії на цивільну" – Жовква про ситуацію щодо Придністров'я

"Україна сприятиме перетворенню військової місії на цивільну" – Жовква про ситуацію щодо Придністров'я

Питання придністровського врегулювання обговорювалося лідеркою Молдови Маєю Санду і президентом України Володимиром Зеленським, який вкотре підтвердив позицію держави, щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності Молдови у міжнародно визнаних кордонах. Україна всіляко сприятиме врегулюванню придністровського конфлікту в Молдові.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю ТСН.ua.

Жовква наголосив, що Україна ніколи не буде противником процесу перетворення так званої військової миротворчої місії на цивільну, поліцейську під егідою тієї чи іншої міжнародної організації для врегулювання придністровського конфлікту в Молдові.

"Ви знаєте, у нас схожа ситуація з окупованим Донбасом. Ми працюємо з СММ ОБСЄ. Можемо говорити, що в Молдові може бути така сама місія. Можливо, від інших організацій. Україна завжди сприятиме цьому процесу. Нагадаю, що Україна в форматі "5+2" є посередником і готова активно виконувати свою роль. На жаль, формат "5+2" в останні два  роки загальмував. Якщо виведення цієї миротворчої місії і заміна її на поліцейську розпочнеться, Україна ніколи не буде заважати, а відповідним чином лише сприятиме", - сказав заступник керівника Офісу президента.

Водночас на запитання, чи готова Україна надати зелений коридор, адже для цього потрібне рішення Верховної Ради, Жовква відповів: "Отже, таке рішення Верховної Ради буде ухвалено". 

"Ви прекрасно розумієте, що цей регіон важливий для України, зокрема і з безпекової точки зору. Ми не хочемо ще одного вогнища на наших південно-західних кордонах. Тому ми всіляко сприятимемо. Молдова має виконати свою частину роботи, а Україна буде тут надійним посередником і партнером", - висловився він. 

Крім того, Ігор Жовква розповів, що питання делімітації маленької ділянки кордону на Дністрі, де розташована частина греблі Дністровської ГЕС-2 також обговорювали на переговорах. За його словами, це питання більш комплексне, ніж лише делімітація маленької частинки.

"До речі, це лише одна неделімітована частина. Інша — в районі населеного пункту Джурджулешти. Питання ширше та глобальніше. Ви знаєте, що воно відоме під назвою "пакетні домовленості. Якщо ми говоримо про Дністровський гідровузол, першим має постати питання визначення власності цього об’єкта. Україна говорить про те, що має право власності на цей об’єкт з огляду на той досвід, який був у СРСР, будівництва цього об’єкта й експлуатації. Молдова має іншу позицію. Але ми домовилися, що спершу мають бути вирішені питання власності, а після цього логічно буде вирішене питання делімітації, бо воно набагато простіше, ніж питання власності. Та, знову ж таки, не забуваймо, що це комплексне питання… Обидва президенти дали доручення своїм фахівцям ще інтенсивніше попрацювати з цього приводу. Там створено чотири робочі групи, кожна з них займається своїм аспектом — від Фонду держмайна, до Міністерства енергетики, "Укргідроенерго" тощо. Тому фахівці попрацюють і будемо сподіватися, що вже на наступній зустрічі двох лідерів це питання буде знято як проблемне з порядку денного наших двосторонніх відносин", - пояснив заступник керівника ОПУ.

Повну версію першої частини інтерв'ю із заступником керівника Офісу президента України Ігорем Жовквою, читайте за посиланням. 

Відео Президентські домовленості: як пройшов дипломатичний візит Маї Санду до Києва

З Кишинева до Києва за 5 годин. Спільна рада і сприяння в отриманні вакцин від коронавірусу - це теми, які обговорювали президенти України та Молдови на зустрічі у Києві. Свій перший закордонний візит президентка Молдови Мая Санду здійснила на авто, відмовившись від авіаперельоту. Детальніше про зустріч – дивіться далі.  

Президентські домовленості: як пройшов дипломатичний візит Маї Санду до Києва
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
loader
loader