21 січня День Омеляна: чого не потрібно робити сьогодні
21 січня День Омеляна: чого не потрібно робити сьогодні

21 січня День Омеляна: чого не потрібно робити сьогодні

У цей день, 21-го січня, православні українці відзначають свято Омеляна Зимового.

У своїй статті ми розповімо, як варто провести цей день, а чого краще не робити.

Детальніше про День Омеляна

Святий Омелян (Зимовий) був одним з перших сповідників і єпископів в християнстві. Його пам'ять Православна церква шанує 21-го січня.

На Русі в цей день було прийнято вшановувати не тільки Святого Омеляна, хоч і говорили "Омелян - Божим світлом осяяний" і "Омелян - накрути буран", але також хресних дітей з хрещеними батьками. Першу половину цього дня не варто витрачати на роботу.

Свіжі новини - в нашому Viber! Приєднуйтесь також в Telegram!

З цієї причини наші прадіди ранку відвідували своїх хрещеників, дарували їм подарунки і разом веселилися на галасливих застіллях, розповідаючи цікаві історії. Саме з цього часу говорять: "Мели Омеля - твоя неділя".

До слова, наші прадіди в цей день намагалися максимально радо зустріти і почастувати своїх кумів, адже вважалося, що це дозволить дітям знайти здоров'я і щастя. Кумами було прийнято приходити в гості до своїх хрещеників з подарунками. Як правило, дарували рушник і мило. Вважалося, що вмиваючись таким милом дитина втече від пристріту і хвороб, а також зросте рум'яною і білосніжною.

Також вважалося, що той, хто захворіє на Омеляна Зимового, скоро одужає. До того ж, на Омеляна не було прийнято відправлятися в подорож, особливо, якщо в цей день мело - вважали хуртовину на Омеляна особливо небезпечною.

Якщо хлопці одружувалися з меркантильними цілями, то їм радили в цей день напитися. Мовляв, тоді майбутнє сімейне життя заладитися і буде простіше жити з нелюбою дружиною.

Людей, які народилися 21 січня, відрізняє гарячу вдачу. Їм підійдуть амулети з гіацинтом, які додадуть розсудливості і ясності в думках.

Прикмети на 21 січня:

  • Який Омелян Зимовий - таким буде і серпень.
  • Снігопади на 21 січня до дощової погоди в останній місяць літа, а ясна погода - до спеки;
  • Південний вітер обіцяє грозове літо, північний вітер - холодне літо, а безвітряна погода - до теплого і сонячного літа;
  • Зоряне небо і яскравий Місяць, а також собака, що згорнулася на дворі клубком - до швидких холодів;
  • Запітнілі вікна в будинку - до відлиги;
  • Сильний мороз - тепла чекати доведеться ще дуже довго.

Раніше MY.UA повідомляв, що ціни в Буковелі в цьому році по-справжньому обурили українців, їх навіть порівняли зі Швейцарією.

Також портал MY.UA писав, що із січня дорожчає мобільний зв'язок Київстар, Vodafone та lifecell.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом