Особиста трагедія і довгий шлях до президентства: якою досі була політична кар'єра Джо Байдена
Особиста трагедія і довгий шлях до президентства: якою досі була політична кар'єра Джо Байдена

Особиста трагедія і довгий шлях до президентства: якою досі була політична кар'єра Джо Байдена

Журналісти ТСН.ua побували на центральній залізничній станції Union Station у Вашингтоні. Майже півстоліття тому Джо Байден уперше приїхав сюди як новообраний сенатор із штату Делавер. За роки політичної кар’єри — він сам порахував — наїздив понад 8 тисяч подорожей туди і назад. Його навіть прозвали Амтрак Джо — на честь компанії Amtrak, яка керує американською залізницею.

Про минуле новообраного президента США — йдеться 20 січня у сюжеті ТСН.19:30.

Розриватися між домом у Вілмінгтоні і роботою у Вашингтоні Джо Байдена змусило особисте горе. У 1972 році практично одночасно його обирають сенатором, а у автокатастрофі гинуть дружина і новонароджена донька. Вижили двоє маленьких синів. У їхній лікарняній палаті батько і приймав сенаторську присягу. Тоді він сказав своїм виборцям, що не знає, чи зможе представляти їхні інтереси довго. Дослівно — "у вас може бути інший сенатор, але у моїх дітей не буде іншого батька".

Відео Новий господар Білого дому: яким був політичний шлях Джо Байдена

Це третя, і нарешті результативна, спроба Джо Байдена - стати президентом. Двічі він програвав номінацію. Тоді про нього казали, що він хороший хлопець, але не його час. І от у 78, після численних драм, яких вистачило б не на одне людське життя, він став президентом. Детальніше про нового президента – дивіться далі.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Невеличку станцію у Вілмінгтоні зрештою назвали на його честь — імені Джо Байдена. Додому він повертався щовечора, щоб бути із дітьми. Тут, зрештою зустрів нове кохання — місцеву вчительку Джилл.

"Мені було 30 років. Я був сенатором і вдівцем. І не ходив на побачення. Але коли побачив Джилл, то закохався із першого погляду", — згадував нинішній очільник Білого дому.

"Він сказав, що дуже хоче мене побачити знову і подивився у календар. "Так, у четвер я зайнятий, у п’ятницю також. А як щодо завтра?" І я подумала — чоловіче, ти щойно себе виказав", — говорить новоспечена перша леді Джилл Байден.

Перше, що вражає у Вілмінгтоні, це його провінційність. Містечко маленьке, жителі добре знають одне одного. Його Байден не зрадив аж до цього дня, коли переїжджає у Білий дім. І кажуть, тут, у Вілмінгтоні, є чимало місць, де можна було зустріти Байденів.

Їхній родинний маєток стоїть у глибині приватної ділянки біля озера, подалі від чужих очей. Але у місцевий супермаркет і новий президент, і його дружина ходили особисто. Касу прикрашають фотографії Байденів. На честь 46-го президента тут готують іменний сендвіч.

Особисте життя налагодилося. У них із Джилл народилася донька. А от в політиці для найбільшого успіху не вистачало секретного інгредієнту. Байден двічі висувався у президенти — і програвав номінацію у Демократичній партії. У 2009 він поступився молодшому за себе Бараку Обамі. Але той запросив його стати віце-президентом. У Білому домі вони пліч-о-пліч провели 8 років.

Після завершення каденції Обами Байден подумував утретє  спробувати сили у президентській кампанії. Але, подейкують, сам Обама наполіг тоді на кандидатурі Хіларі  Клінтон. А Байден у цей же час переживав один з найтяжчих періодів у житті — від раку мозку помер його старший син Бо.

Втрати зробили Байдена чуйним до чужої біди. Про вміння співчувати і бути поруч його земляки згадують як про одну із найближчих їм чеснот.

Свою переможну виборчу кампанію Байден побудував на таких самих простих смислах — повазі до прав людини, боротьбі із коронавірусною пандемією і співчутті до всіх, хто переживає зараз непрості часи.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський подивився інавгурацію Джо Байдена та запросив нового президента США до України.

Автор:
Ольга Кошеленко
Источник материала
Поделиться сюжетом