19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Після пожежі у будинку для людей похилого віку у Харківській області виявили ще понад 30 незаконних закладів
Після пожежі у будинку для людей похилого віку у Харківській області виявили ще понад 30 незаконних закладів

Після пожежі у будинку для людей похилого віку у Харківській області виявили ще понад 30 незаконних закладів

Після пожежі в будинку для людей похилого віку, що сталася 21 січня, у Харкові та Харківській області виявлено ще 32 заклади, які працювали незаконно. У них перебуває 72 наркозалежних та 218 літніх людей, що потребують догляду.

Про це йшлося під час наради 22 січня під головуванням президента Володимира Зеленського, повідомляє  сайт глави держави.

Представники департаменту соцзахисту населення поінформували, що у комунальних закладах є 136 вільних місць, куди цих людей можна забрати, однак необхідно підготувати законодавчу базу для надання дозволів на роботу закладів, що пропонують соціальні послуги з догляду за літніми людьми.

Зеленський зазначив, що очікує на системні пропозиції щодо вирішення цієї та унеможливлення подібних ситуацій. Винні у трагедії мають понести покарання. "Коли 15 людей гине, крім системних проблем, завжди є відповідальні", – сказав глава держави.

"Треба, щоб ми знайшли всі об'єкти по всій країні, проконтролювали, і щоб ми жоден з об'єктів не закрили, поки не знайдемо вихід. Треба обов'язково створити реєстр та сайт з усіма такими закладами, аби кожна людина могла бачити всю потрібну інформацію про заклади догляду за літніми людьми, заклади реабілітації", – зазначив Зеленський.

Харків, де сталася трагедія, має стати прикладом усіх напрацювань – як заходити на об'єкт, що з ним робити, куди відправляти людей, як це повинно фіксуватися, де й на яких майданчиках про це має подаватися інформація, додав він.

"Куди ви розписуєте людей, якщо вони повертаються до рідних – що з ними відбувається, хто їх фінансує, яку соціальну виплату вони отримують. Тобто їхнє соціальне, фінансове, медичне забезпечення, у яких лікарнях і хто дивиться за ними. Що відбувається з такими об'єктами, які ми виявляємо з точки зору правоохоронної системи. І паралельно – напрацювання законодавчих ініціатив, які будуть діяти на всій території України. Особливо щодо цієї реформи: щоб міста, їхні мери, голови ОДА – щоб усі були зацікавлені в результаті вирішення цієї проблеми. Щоб міста й області мали можливість надавати такі послуги високого, якісного рівня", – наголосив глава держави.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зі свого боку порушив питання проведення перевірки протипожежних систем усіх закладів, де можуть перебувати соціально незахищені категорії громадян, серед іншого – закладів для літніх людей, садочків тощо.

Нагадаємо, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровийзазначив, що пенсіонерів, які перебували у будинку для літніх людей у Харкові, де 21 січня сталася масштабна пожежа, не вдалося врятувати через те, що вогонь поширювався стрімко, та через фізичний стан людей, які перебували на другому поверсі.

Відео Як почуваються врятовані під час харківської пожежі літні люди

Правоохоронці затримали чотирьох осіб у справі щодо трагедії, яка сталася напередодні в Харкові. Затримані - це власник будинку, орендар, його дружина та адміністратор закладу. Після цієї трагедії перевірки розпочали по всій країні. Під час займання в притулку загинули 15 людей, 18 врятовано. У харківській лікарні перебувають п'ятеро пацієнтів. У якому вони стані – дивіться у прямому включенні.    

ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Анжела Слюсаренко
Источник материала
Поделиться сюжетом