Понад 140 супутників: SpaceX здійснить наймасовіший запуск в історії космонавтики
Понад 140 супутників: SpaceX здійснить наймасовіший запуск в історії космонавтики

Понад 140 супутників: SpaceX здійснить наймасовіший запуск в історії космонавтики

Сьогодні, 23 січня о 16:40 американська приватна космічна компанія Ілона Маска SpaceX здійснить наймасовіший за кількістю корисних навантажень запуск в історії космонавтики. Місія Transporter-1 доставить на орбіту відразу 143 супутника. Про це повідомляє сайт "SpaceX".

Зазначається, що запуск багаторазової ракети-носія Falcon 9, що доставить супутники на орбіту, відбудеться з комплексу SLC-40 у Флориді, США о 9:40 EST (16:40 за київським часом). Це буде п'ятий політ ракети.

Попередній рекорд компанії Маска з "пакетних" запусків склав 64 апарата в місії SSO-A. Світовий рекорд наразі належить індійській місії PSLV-C37: 15 лютого 2017 року разом було запущено 104 супутника.

Загальна маса 143 супутників від 30 клієнтів SpaceX – понад 5 тонн.

"Запускаємо безліч невеликих супутників для широкого кола клієнтів. З радістю пропонуємо послуги по недорогому виходу на орбіту для невеликих компаній!", – заявив Маск у Twitter.

На сайті SpaceX будь-який охочий може купити місце під головним обтічником Falcon 9 по ціні $1 млн/200 кг вантажу. За кожен +1 кг компанія просить доплатити $5000.

За даними Управління ООН з питань космічного простору, з моменту створення в 1957 році першого в світі штучного супутника "Супутник", людство відправило в космос трохи більше 8 000 об'єктів. Вважається, що від чверті до половини з них досі функціонують.

Так, 20 січня SpaceX доставила на орбіту Землі 17-ту партію інтернет-супутників системи Starlink. На орбіту вантаж вивела ракета-носій Falcon 9, яка до цього успішно виконала сім подібних місій.

Як раніше повідомляє 5.ua, розвідувальний супутник спецслужби США успішно запустила у космос компанія SpaceX.

Источник материала
Поделиться сюжетом