"Злість" на Трампа, запитання Байдену та зрада для України: головне з інтерв'ю Зеленського
"Злість" на Трампа, запитання Байдену та зрада для України: головне з інтерв'ю Зеленського

"Злість" на Трампа, запитання Байдену та зрада для України: головне з інтерв'ю Зеленського

Президент України дав інтерв'ю американському виданню Axios на телеканалі HBO.

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю американському виданню Axios на телеканалі HBO. Під час розмови глава держави окреслив позицію Києва щодо Нормандського формату, нової адміністрації США та підняв питання присутності Росії на українських територіях.

ТСН.ua зібрала головні тези, які озвучив український лідер у розмові. 

Нова адміністрація Сполучених Штатів

Зеленський заявив, що сподівається на відкритий діалог та новий етап стосунків з Білим домом, який очолив Джо Байден. Він сподвається на сприяння адміністрації нового американського лідера у прагненні України до вступу в НАТО. Завдяки цьому на Донбасі не було б ескалації, висловився президент 

"Ми вдячні за все. Але якщо ми, українці, і Україна хоче бути рівноправним членом альянсу, рівноправним членом НАТО… Це одне з найважливіших питань безпеки - тієї самої безпеки, про яку говорить президент Байден. В такому разі в мене є дуже просте запитання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?" – наголосив Зеленський.

Скандал навколо Трампа 

Зеленський заявив, що експрезидент США Дональд Трамп ніколи на нього не тиснув. Він назвав неправильним те, що розмова з колишнім колегою була оприлюднена. 

"Я б ніколи цього не допустив. Неважливо, про що ми говорили. Це перша серйозна розмова між двома президентами, між стратегічними партнерами. І в будь-якому разі ніхто з нас не має права публікувати такі речі. Це особисті речі. Так, ми не належимо самі собі, тому що ми президенти, яких обрав народ", - наголосив.

На запитання, чи злий на Трампа, Зеленський відповів:  "Трохи".

Антиросійські санкції через окупацію Донбасу

Зеленський наголосив, що антиросійські санкції, які ввели США та Європа, спрацювали, але їх недостатньо. 

"Санкції - це момент замороження конфлікту, зупинки ескалації. Це непоганий перший крок. Але це перший крок. А ми вже не діти. Коли у нас народжується дитина, ми дивимось, чекаємо, який буде цей перший крок. Тобто цей перший крок уже зроблено. А далі ми хочемо бачити, щоб дитини почала бігати, жити, розвиватися. Тому я хочу, щоб мій народ і моя країна була об’єднана, щоб вона росла й розвивалася, я хочу, щоб ми всі «бігали», хочу повернути людей і території. І тут замало санкцій", – заявив президент.

Невиконання Будапештського меморандуму

Зеленський назвав зрадою невиконання Будапештського меморандуму, адже всі світові домовленості тоді "помножені на нуль". 

"Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила. Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація", - вважає президент України. 

Ядерний статус України 

Зеленський вважає, що ядерна зброя - це дуже погано. Утім, якби вона була в України, то російського вторгненням не було б. Відмову від статусу він назвав помилкою.

"Ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом. Ось і все", - наголосив український лідер. 

Нормандський формат 

Зеленський сказав про стагнацію нормандського процесу, причиною якої стало, зокрема, небажання Російської Федерації просуватися вперед. Крім того, наголосив він, Росія не має бажання зупинити війну. 

"Минув рік і один місяць від Нормандської зустрічі, і я не бачу серйозних кроків уперед. Тому ще раз кажу: "Я вважаю, що це – балачки". І Росія прекрасно це розуміє. Вони граються, тому що не хочуть просування цього процесу за українськими вимогами. Так, вони хочуть тільки по-своєму. Вони бачать далі федералізацію України, і це правда. Послаблення української центральної влади, збереження так чи інакше сепаратистів – я розумію, що вони роблять. Ми бачили це в Придністров’ї – той самий ефект", – каже український президент. 

За його словами, він хотів би долучити до Нормандського формату президента США Джо Байдена, адже це могло б посилити переговори. Зеленський каже, що готовий докласти зусиль, аби це вдалося. Він наголосив, що формат за участю Байдена міг би бути паралельним кейсом. 

Вакцина від коронавірусу в Україні 

Зеленський наголосив, що в Україні досі немає вакцини від коронавірусу, бо наша країна не є рівноправним партнером для країн Європейського союзу та світу. Київ обговорює з країнами ЄС можливість передавання частини препаратів Україні. 

"Є декілька емоцій щодо вакцинації у світі. Можливо, вони не всі приємні, але я повинен їх озвучити. Те, що Україна не є рівноправним членом Європейського Союзу, – на це чітко вказали терміни вакцинації. Ми не в пріоритеті країн світу, які отримають вакцину одразу", - заявив президент.

Він наголосив, що про закупівлю російського препарату не йдеться. "Питання не в тому, що там написано Made in Russia, питання в тому, що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини. А вони користуються тим, що європейська вакцина приходить до нас дуже запізно, і тому пропонують свою", – повідомив Зеленський. 

Купівля "Мотор Січі" Китаєм 

Зеленський заявив, що не відчуває загрози з боку Китаю попри введені санкції. Водночас президент наголосив, що дозволить цій країні або кому-небудь іншому купувати контрольний пакет акцій "Мотор Січі".

"Ніколи, принаймні при мені – я ж не на все життя, я ж не генеральний секретар. За моїх часів точно цього не буде", – зауважив глава держави. 

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський анонсував проведення Всеукраїнського форуму "Україна 30" за участю експертів та посадовців 8-10 лютого. За словами президента, викликів і питань дуже багато і саме під час форуму "Україна 30" експерти та посадовці зможуть відповісти на деякі першочергові питання людей. 

Відео "Влада буде змушена прислухатися до народу" - Зеленський про Всеукраїнський референдум

Влада буде змушена прислухатися до народу. Так президент відреагував на ухвалення Радою закону про всеукраїнський референдум. Зеленський певен, що тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень. Попри ухвалення закону, відбудеться опитування  в Україні не раніше 2022 року - заявив спікер парламенту. За словами Разумкова, на референдум знадобиться 2 мільярди гривень. Нині ж через пандемію коронавірусу кожна копійка важлива.  

"Влада буде змушена прислухатися до народу" - Зеленський про Всеукраїнський референдум
ТСН. 12:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Олена Капнік
Источник материала
loader
loader