19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ціна на газ зросте на 20%: несподіваний сценарій для українців
Ціна на газ зросте на 20%: несподіваний сценарій для українців

Ціна на газ зросте на 20%: несподіваний сценарій для українців

Вартість газу – одна з найактуальніших проблем в Україні зараз. Але новий урядовий прогноз не віщує покращення. Навіть при найоптимістичнішому сценарію українцям доведеться затягнути паски.

У 2021 році ціни на газ для населення зростуть на 20% - такий прогноз уряду.

Міністерство економічного розвитку очікує, що при оптимістичному сценарії ціни на газ для населення в 2021 році зростуть на 20%, у 2022 році - на 10%, а в 2023 - 2024 роках будуть додавати по 5% щорічно.

Ціна на газ зараз

Тарифи на розподіл газу знижено. З 1 лютого максимальна вартість доставки одного кубометра газу 1,79 грн. Таку ціну встановила національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг для 13 облгазів.

Тариф почав діяти з 1 лютого і зберігатиметься до кінця карантину або опалювального сезону. Так само врегульовано ціну і на сам газ. Раніше уряд опустив вартість блакитного палива. Зараз гранична ціна за один кубометр 6,99 грн.

Але Прем’єр-Міністр Денис Шмигаль наголосив, що державне регулювання ціни на газ – це лише тимчасовий захід. Це необхідно було зробити, оскільки через пандемію коронавірусу люди втратили значну частину прибутків, дехто став безробітним.

Тож лише на період карантину чи до кінця опалювального сезону, якщо карантин буде довшим, ціна на газ буде зниженою.

Через такий крок в України можуть виникнути проблеми з отриманням чергового траншу від МВФ. Однією з умов кредитування було запровадження ринку газу та ринкових цін на нього.

Приєднуйтесь до нашого каналу Viber! Читайте нас в Telegram!

Подорожчання вартості опалення

Від 1 січня 2021 року НКРЕ затвердило проект рішення про підвищення тарифів на транспортування газу на весь 2021-й рік. 20 облгазів попросили збільшити ціну, деякі навіть вдвічі.

Це стосується не лише тих, хто опалює будинок газом, а й мешканців багатоквартирних будинків, оскільки теплопункти також сплачують за таким тарифом.

Це питання хотіли обговорити з громадськістю, провести відкриті слухання, але життя внесло свої корективи. Поки що ціна на доставку та сам газ зафіксована.

Тариф на доставку, як пояснюють експерти, - це вартість обслуговування мережі. В першу чергу, це оплата праці працівників, також потрібні матеріали, запчастини, які теж купуються на ринкових умовах, часто треба ремонтувати якісь поломки.

Українці ж вбачають в подорожчанні зовсім інші причини – місцеві вибори пройшли, ради скрізь сформовані, тепер можна і тарифи підвищувати.

Громадськість обурена тим, що мешканці найбагатших на газ регіонів в Україні змушені платити чи не найвищу ціну за постачання газу, який часто вони самі і добувають.

Так наприклад у Полтавській області «Лубнигаз» хотіли встановити ціну 2,62 грн за спожитий куб. Так якщо родина спожила за сезон 5 тисяч кубів, то вона має заплатити додаткових 13 тисяч за транспортування.

Експерти ж пояснюють, що на Полтавщині працюють невеликі компанії, яким складно вкластися в тариф.

Раніше сайт новин MY.UA писав про зміни тарифів на газ у лютому.

Юрій Вітренко показав свою декларацію. Доходи політика вражають. Дізнавайтеся всі гарячі новини на порталі MY.UA.

Читайте актуальні новини на нашому каналі в Twitter

Приєднуйтесь до нас в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом