В ОП обговорюють перехід до плану Б: ситуація на Донбасі загострюється
В ОП обговорюють перехід до плану Б: ситуація на Донбасі загострюється

В ОП обговорюють перехід до плану Б: ситуація на Донбасі загострюється

На Донбасі війна спалахнула з новою силою. Перемир’я, яке тривало ще з минулого року, тепер всеосяжним назвати складно. Адже є нові загиблі українські бійці.

Джерело телеграм-каналу «Резидент» в ОП розповіло, що на Банковій проходила нарада, на якій обговорювали варіант скасування перемир'я на Донбасі і перехід до плану Б.

Президент готовий діяти жорстко для захисту військових, які почали гинути на Донбасі.

Відомо, що загинуло 4 українських бійців – в одного поцілив ворожий снайпер, ще троє підірвалися на невідомому вибуховому пристрої.

Крім того, ще 5 солдатів отримали поранення від ворожих обстрілів. Їх зафіксували минулого тижня аж 42. Про це звітували у штабі ООС.

Ворог вперто відмовляється виконувати домовленості. На лінію вогню повернулися міномети калібру 120 мм, вогонь з яких настільки потужний, що вистачає однієї міни аби повністю зруйнувати одноповерховий приватний будинок.

Такими снарядами бойовики вже не вперше сиплять на позиції української армії.

Ситуація на фронті

Найгарячішими точками цього року стали Новомихайлівка, Мар’їнка, Піски та Золоте ІV, де торік було розведення військ.

Саме ці населені пункти майже щодня фігурують у зведенні штабу про обстріли.

Про те, що мовчати у відповідь на такі атаки ворога не слід вже заговорили в ТКГ.

Голова української сторони в ТКГ Леонід Кравчук впевнений, що на агресію українські військові мають відповідати дзеркально. Кравчук заявив, що це не провокації, якщо ворог стріляє, треба відповідати, не чекаючи ще більше жертв з нашої сторони.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Кінець перемир’я

Чи свідчать нові все активніші атаки ворога та заяви Кравчука і ТКГ про кінець перемир’я розповів представник ТКГ Сергій Гармаш.

Гармаш наголосив, що питання перемир’я – це питання політичне. Політично Україні вигідно зберігати 29-е за рахунком перемир’я, щоб «запитувати» з Росії за його порушення.

Але ж де-факто, говорить член ТКГ, треба визнати, що як такого перемир’я вже немає. Ворожа сторона використовує  вже не просто провокаційний вогонь, а снайперів. Цей вогонь вже прицільний, тому вважається явним актом агресії.

Виявляється є різниця в поняттях «відповідний вогонь» та «вогонь у відповідь». Можливість «відповідного вогню» існувала завжди, вона закладена в домовленостях про перемир’я і українці його приміняли.

Слова Кравчука Гармаш назвав виключно його власною думкою, оскільки останнє слово завжди за військовими. Тільки вони будуть приймати рішення, як чинити далі. ТКГ – це дипломатичний майданчик.

На думку Гармаша загострення ситуації спричинили не висловлювання Кравчука, а якісь інші політичні мотиви. Адже всі дії РФ зараз спрямовані на суб’єктивізацію відносин з Л/ДНР.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що вчора Володимир Зеленський терміново прибув на Донбас разом з послами "Великої сімки".

Через чергове загострення на Сході Леонід Кравчук закликав до рішучих дій. Читайте про новини зі Сходу на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом