Вони повільно руйнують організм: топ-дієт, про які варто забути
Вони повільно руйнують організм: топ-дієт, про які варто забути

Вони повільно руйнують організм: топ-дієт, про які варто забути

Часто в прагненні схуднути люди готові на будь-які крайнощі – розшукують найнеймовірніші дієти та користуються порадами невідомого кого. Але такі методи часто небезпечні для застосування та представляють реальну загрозу для здоров’я.

Як відомо, дієтологія – це така ж наука, як і будь-який розділ в медицині. Існує безліч підходів, особистих думок дієтологів, шкіл та  модних тенденцій.

Одне з багатьох вічних питань в дієтології – за рахунок чого треба худнути: зменшення кількості  жирів чи вуглеводів. Очевидно найближчі до істини центристи – жоден зі способів неправильний.

Основні правила збалансованого харчування звичайно залежать від тенденцій епохи, але за суттю не змінилися ще з часів Гіппократа.

Але в сучасному світі існує досить багато відвертої нісенітниці, яка часто нешкідлива, але в окремих випадках різні дурниці, які рекламують відомі люди, можуть нанести непоправну шкоду не лише організму, а й душі.

Деякі вчення про здоровий спосіб життя нагадують релігійні чи тоталітарні секти.

ТОП шкідливих дієт

Перше місце в рейтингу невиправданих обмежень займає вегетаріанство.

Головна догма цієї течії здорового способу життя – не їсти живих істот. Але знавці схиляються до думки, що це питання більше моральності, ніж науки.

Якщо дорослі люди ще якось можуть жити без тваринного білка, то дітям він життєво необхідний. Немовлята можуть отримувати його з молоком матері, але потім нестача білка може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

В тих регіонах, де поширені такі методи харчування це спричинено не якимись уявленнями, а банально нестачею ресурсів. Лише певні релігійні течії, як сектанти-джайни в Індії чи особливо просвітлені буддисти відмовляються від тваринної їжі з міркувань своєї віри.

Ті, хто говорять, що в рослинній їжі також є білок, опускають той факт, що засвоюється він значно гірше і з’їсти такої їжі, щоб набрати необхідну норму на добу, треба в рази більше.

Ті, хто їсть лише рослинну їжу ризикують отримати малокрів’я, остеопороз, ламкість кісток. Без тваринної їжі в організмі розвивається нестача заліза, вітамінів групи В, вітаміну А і D, кальцію. Через відсутність заліза погано синтезується гемоглобін.

Приєднуйтесь до нашого каналу Viber! Читайте нас в Telegram!

Роздільне харчування

Така система займає друге місце серед шкідливих дієт. Винахідник такої системи харчування Герберт Шелтон по праву може вважатися одним з головних лжепророків ХХ століття. Він не мав ніякої медичної освіти, був хіропрактиком та натуропатом.

Один з його основних постулатів – через неправильне харчування їжа затримується в стравоході, де починаю розкладатися. Фізіологічно це неможливо.

Всі його уявлення про поєднуваність продуктів базуються лише на особистих фантазіях чоловіка. Так, наприклад, не можна поєднувати два різних види білків або вуглеводів, молоко взагалі ні з чим окрім масла не поєднується. Цукор можна вживати лише з зеленню.

Науково доведено, що всі продукти краще засвоюються організмом саме в поєднанні з іншими.

Макробіотика

Цей термін у обіг ввів німецький лікар і містик Крістоф Вільгельм Гуфеланд. Він доводив, що життєва енергія Сонця міститься в усіх плодах, які виросли на землі.

Лікувальне харчування стало досить популярним в Японії, особливо серед бідних прошарків населення. Згідно з такою концепцією при правильному підборі продуктів всі хвороби можна вилікувати не ліками, а їжею.

Всі продукти поділяють на ті, що містять інь і на ті, що містять ян початок. Ідеальний баланс інь – ян в рисі. Найвище досягнення – це харчуватися лише вареним рисом. 

На щастя, дуже мало тих, хто виконує всі приписи. Зупиняються загалом на перших ступенях, де треба жувати їжу не менше 50 разів та медитувати під час трапези.

Нагадуємо, сайт новин MY.UA писав про міфи про такий відомий натуральний продукт, як мед. Що варто знати перед покупкою та на що звернути увагу дізнайтеся в матеріалі.

Українські прилавки в магазинах заполонила гречка з Росії. Більше цікавих новин про харчування можна знайти на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом