Спалах коронавірусу на Прикарпатті: яка зараз ситуація в області – сюжет
Спалах коронавірусу на Прикарпатті: яка зараз ситуація в області – сюжет

Спалах коронавірусу на Прикарпатті: яка зараз ситуація в області – сюжет

Обмеження уже посилили на Прикарпатті. Через стрімке збільшення кількості інфікованих на коронавірус. Від понеділка на Івано-Франківщині заборонили масові заходи, роботу розважальних і закладів харчування. До кінця тижня мають розгорнути кілька сотень додаткових ліжок для хворих на COVID-19. Більше про ситуацію в області дізнавалась журналістка "5 каналу".

Лікарні Прикарпаття працюють на повну. Три чверті ліжок, призначених для хворих на ковід зайняті, половину всіх місць у всіх медзакладах Івано-Франківщини вже перепрофілювали під прийом майбутніх інфікованих коронавірусом. Кількість заражень щодня зростає – констатують медики.

"Протягом минулої доби ми маємо нових 646 випадків COVID-19. Між добами в нас є ріст на 4%", – розповідає головний державний санітарний лікар області Руслан Савчук.

В.о. директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Володимир Дзьомбак зазначає: "впродовж останнього місяця реєструється збільшення в 4 рази щоденної кількості хворих, а кількість госпіталізацій за останній тиждень практично сягнула 1430 осіб. Щодня бригадами скеровується на стаціонарне лік від 80 до 120 пацієнтів".

Відтак на Франківщині запроваджують нові маршрути для пацієнтів. Тепер екстрена допомога везтиме їх не до найближчої лікарні, а туди, де зможуть врятувати життя. Окрім того, розгортають нові місця для хворих на коронавірус. До кінця тижня мають відкрити ще 600, а до списку лікарень, в яких лікують ковідних пацієнтів, додадуть нові медзаклади.

"Додаткових нових 3 лікарні, Богородчанська повністю багатопрофільна під ковід і додатково по 10-20 на інші, які надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою..із цих 600, 250 мають кисневу терапію. Область уже закупила ще 115 концентраторів", – каже головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Окрім того, в області вирішили посилити карантин. З 22 лютого на Прикарпатті усі заклади харчування працюватимуть лише на винос. Закриють кінотеатри, театри та нічні клуби. Під забороною і всі масові заходи. А ось початкову школу та дитсадки поки що не закриватимуть. На в'їздах до Івано-Франківської області встановлять карантинні блокпости з температурним скринінгом та первинним оглядом.

"Є потреба обмежити в'їзд інших ковідних хворих. І це тільки єдине, що заставляє вводити ці обмеження", – відзначає голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук.

Водночас, в області напрацьовують логістику транспортування ковідних хворих з Івано-Франківщини до медзакладів сусідніх регіонів. Зокрема, допомагати Прикарпаттю вже зголосилася Львівщина. Прикарпатців із ковідом привозитимуть до Винників.

"Ті райони, які є близькими до цього госпіталю, уже туди відправляють людей. Станом на сьогодні мені відомо про 6 таких випадків, де люди туди поїхали, за що ми дуже вдячні Львівській області", – додає Борейчук.

Посилений карантин в області триватиме щонайменше до 28 лютого. Тож прикарпатців укотре закликають не порушувати обмежень, головне завдання яких зупинити стрімке поширення ковіду.

Ольга Рега, Сергій Попович, Івано-Франківськ, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом