Міністр Степанов виконав місію в Індії: укладено важливий договір
Міністр Степанов виконав місію в Індії: укладено важливий договір

Міністр Степанов виконав місію в Індії: укладено важливий договір

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов полетів в Індію проконтролювати поставку першої партії вакцини від COVID-19. Крім того, очільник МОЗ уклав договір на поставку додаткових 5 млн доз вакцини.

Глава МОЗ відрапортував, що Україна уклала договір на покупку ще 5 млн доз американської вакцини NovaVax.

Всього Україна має отримати 15 млн доз антиковідного препарату цього виробника, а поставки очікуються в липні цього року.

Раніше міністр хвалився відвантаженням 500 тис. доз вакцини AstraZeneca.

21 лютого Степанов повідомив, що перша партія вакцина вже відвантажена. Після прибуття вакцина буде розподілена по областях.

Спочатку вакцину перевезли до міста Мумбай. Звідти на неї чекає досить довгий шлях вантажним літаком із зупинкою в Стамбулі.

Точних кінцевих дат прибуття перших доз препарату для щеплення проти коронавірусу Степанов вже не називав. Міністр лише запевнив, що вакцина буде в Україні «днями».

Під час транспортування будуть дотримані всі температурні вимоги, необхідні для зберігання препарату.

Причини затримки початку вакцинації

Затримка вакцинації в Україні виникла через бюрократію з боку постачальника препаратів. 

За договором із компанією першу партію препарату мали доставити до середини лютого. Але щось пішло не так, а керівник програми з охорони здоров’я ЮНІСЕФ України Андрій Славуцький заявив, що документи перебували все ще на етапі узгодження.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Відставка Степанова

Михайло Радуцький, член фракції «Слуга народу» повідомив журналістам, що питання відставки чи не відставки міністра Максима Степанова має обговорюватися на засіданні фракції. З цього приводу засідання ще не збирали.

Сам політик вважає, що подібні рішення повинен приймати Прем’єр-міністр.

Якщо буде доведено, що є вина міністра охорони здоров’я в зриві вакцинації, то, на думку Радуцького, у фракції буде багато голосів за його відставку.

Інший член фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев зазначив, що ще невідомо, чи збиратиметься фракція з цього приводу взагалі.

На думку Гетманцева, тому, що Степанов вирушив до Індії, посприяла принципова позиція представників Верховної Ради та українських ЗМІ. Також він зазначив, що вірить в те, що міністр охорони здоров’я виправиться і українці ще зможуть ним пишатися, а не вимагати звільнення кожного разу як він щось не виконує.

Данило Гетьманцев особисто телефонував Максиму Степанову 15 лютого і той обіцяв, що 16 – 17 лютого вакцина проти коронавірусу буде в Україні. Але все ж Гетманцев вважає, що якщо Степанов дав слово не тільки політикам, а й людям, то виконає його. Оскільки він вирушив особисто до Індії, то без вакцини, за словами Гетманцева, не повернеться.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Максим Степанов повідомив про відвантаження першої партії вакцини проти коронавірусу.

"Слуги народу" заговорили про відставку Степанова через зрив вакцинації. Дізнавайтеся про всі новини в сфері медицини на MY.UA.

Читайте актуальні новини на нашому каналі в Twitter

Приєднуйтесь до нас в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом