Якщо ви розганяєте інфляцію, не дивуйтеся, що ростуть ціни на хліб – Нефьодов
Якщо ви розганяєте інфляцію, не дивуйтеся, що ростуть ціни на хліб – Нефьодов

Якщо ви розганяєте інфляцію, не дивуйтеся, що ростуть ціни на хліб – Нефьодов

На здорочання харчів в Україні вплинули як світові тенденції, так і діяльність чинної влади, яка "розганяє" інфляцію в країні. Про це в ефірі ток-шоу "Країна" на "5 каналі" сказав депутат Київської міської ради, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України (2015-2019) Максим Нефьодов.

"Причини, які є – вони є зовнішні і внутрішні. Є зовнішні, які об'єктивні, на які ми не можемо впливати. Наприклад, на деякі продукти харчування ціни зростають, тому що в світі є посуха, і, відповідно, збільшується ажіотажний вплив на ту саму олію, наприклад. Це біржовий товар, який купується і продається по всьому світу. Напевне, на якихось окремих запасах можна знайти невеликі коливання, але Україна, яка посідає перший номер в світі по експорту олії, вона точно знаходиться в найкращій ситуації. На внутрішньому ринку олії дуже багато, просто зрозуміло, що жоден виробник не буде продавати її дешевше, ніж він може продавати її в якусь іншу країну", – сказав він.

"І є причини внутрішні, на які ми більше можемо впливати, і які достатньо трагічні. Тому що від багатьох найвищих очільників держави ми чули минулими місяцями, кварталами, що їх не задовольняє низька інфляція. Про те, що одна з великих помилок, які вони бачили в уряду Гончарука – була саме в відсутності зростання цін, і тому б вони дуже хотіли цю інфляцію розігнати. Через НБУ, через зростання мінімальної зарплати, через зростання соціалки, через додаткові кредити, які вливаються в державні компанії або в ОВГЗ. Бо це ж начебто, так класно для економіки", – пояснив Нефьодов.

"Для будь-якого не те шо економіста, а для студента першого курсу економічного ВНЗ зрозуміло, що якщо ви розганяєте ціни, то наступним кроком ви дуже здивуєтеся, що зросли ціни на хліб", – зауважив ексзаступник міністра економічного розвитку і торгівлі.

"Давайте будемо справедливі – є на деякі речі зовнішні фактори впливу. Є на деякі речі фактори просто не дуже якісного регулювання. Цукор зростає більше всього. Ми могли б імпортувати цукор, але, на жаль, у нас діє 50% мито на імпорт цукру, у нас є мінімальні квоти на його імпорт з Євросоюзу. Тому так, його можна знайти дешевше, але вам не дозволять його привезти в Україну. А в деяких випадках це свідома політика уряду", – вважає Нефьодов.

Своєю чергою виконавчий директор ГО "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин зазначив, що за свіжими даними Світової організації продовольства, найбільше ціни в світі зросли саме на олію та зерно.

"Там дійсно, 50% росту лідером є олія, і це об'єктивна ситуація. Сильно підросло зерно в світі. Це пов'язано і з об'єктивними погодними умовами. І, будемо відверті, пандемія трошки додала до росту цін на світовому ринку – тому що досить багато сезонної робочої сили просто технічно не доїхало до місць збирання врожаю. І ми про це прекрасно знаємо, у нас також були певні проблеми з нашими сезонними працівниками, які виїжджали на сільгоспроботи", – сказав він.

"Світ сьогодні демонструє ріст цін. В нас сьогодні світові ціни на продовольство. Ми є потужною аграрною країною, майже 50% експорту становить аграрна продукція. В нас зовсім не світові доходи, але це інше питання", – додав Пендзин.

Дивіться повний запис програми "Країна":

Нагадаємо, в Україні за рік подорожчали майже всі продукти. Хліб – на десять відсотків, трохи більше – фрукти, соняшникова олія – на чверть дорожча. Та найбільше додали в ціні яйця та цукор. І тут неприємний рекорд: вартість зросла більш як на половину.

При значно нижчих зарплатах ціни на продукти в Україні вже зрівнялися з вартістю в деяких країнах Євросоюзу. При цьому українці на їжу витрачають більшу частину свого заробітку. У середньому, за даними Держстату, вартість їжі – це майже половина зарплати українця.

Источник материала
Поделиться сюжетом