Ціни на продукти в Україні злетіли догори: це вже пік чи харчі дорожчатимуть далі
Ціни на продукти в Україні злетіли догори: це вже пік чи харчі дорожчатимуть далі

Ціни на продукти в Україні злетіли догори: це вже пік чи харчі дорожчатимуть далі

В Україні подорожчали майже всі продукти харчування – ціни злетіли догори. Лідери здорожчання – яйця. Їхня ціна зросла орієнтовно на 70%. Ціни на олію - приблизно на 50%, цукор – 50-60%. Стільки додали ці продукти у ціні від літа. Дорожчає борошно - в середньому на 20% і кажуть це не межа. Макарони, крупи, молочка, мясо додали орієнтовно по 10% до попередньої ціни.

Про це йдеться 23 лютого в сюжеті ТСН.19:30.

За літр олії треба викласти вже понад 60 гривень. Либонь, щоб не лякати покупців, тара зменшилася до 850 мілілітрів. Така сама олія українського виробництва , скажімо у Парижі, коштує стільки ж, як і в Києві.

"У нас з вами світова ціна по одній простій причині тому, що виробник ніколи в житті не буде продавати на внутрішній ринок дешевше, аніж він продає на експорт. У нього єдина ціна. Європейська сім'я витрачає на продукти харчування 12-18%, українська сім'я - 50%", - каже економіст Олег Пендзин.

Покупці скаржаться, що підвищення їхніх пенсій та зарплат не встигає за ростом цін.

Ціни догори поповзли не лише в Україні. На світовому ринку теж період росту. Він буде п'ятим за останніх 100 років. Через пандемію COVID-19 робоча сила не доїхала на збір урожаю. А ще через посуху недоотримали врожаїв не лише українські аграрії. Кукурудза - це корми, а корми – це понад половини собівартості яєць, м'яса, молочки.

Індекс борщу у нас важливіший за індекс біг-мака. У традиційній першій страві всі базові продукти харчування. Саме за цим індексом борщу легко відстежити коливання цін. Борщовий набір почав дорожчати у січні. Але плюс 10% - це все одно дешевше, аніж минулої зими. Подорожчання овочів експерти пояснюють сезонністю.

Хліб до борщу зріс у ціні лише на кілька відсотків, його вартість хлібобулочні комбінати стримують за рахунок кондитерки. У ціні печива і цукерок не лише дорога складова - туди закладено частину вартості хліба.

Відео Новини України: чому ціни на продукти харчування злетіли догори

Здорожчало майже все. Ціни на продукти  харчування злетіли догори. Олія, цукор та яйця – лідери здорожчання. ТСН намагалася з'ясувати: це вже пік чи харчі надалі ставатимуть дорожче.    

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

За минулий рік українці зменшили споживання м'яса майже на пів кілограми. Хоча ціна зростала поступово і не переважила 10%. Вартість курятини, а саме її, через дешевизну, українці споживають найбільше, поки що стримує скорочення експорту, спричинене пандемією. А ціни на свинину і телятину - бідність населення.

Після Великодня ціни на яйця, якщо і не знизяться, то припинять зростати. На ринок вийдуть домогосподарства - потужний конкурент птахофабрик. Щоб уникнути дефіциту цукру, уряд уже заявив про його імпорт. Урядовці кажуть, так сталося не тому, що ми свій цукор продали, а тому, що буряк погано вродив. А от продаж за кордон зернових до нового врожаю обіцяють жорстко контролювати.

У Мінекономіки кажуть, що повернення до держрегулювання цін не буде. На ньому теж спекулювали, створюючи штучний дефіцит товару. Вся надія на хороший майбутній урожай.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Валентина Доброта
Источник материала
Поделиться сюжетом