"Валіза, вокзал, Росія": депутата силою виштовхали з трибуни за відмову говорити українською мовою
"Валіза, вокзал, Росія": депутата силою виштовхали з трибуни за відмову говорити українською мовою

"Валіза, вокзал, Росія": депутата силою виштовхали з трибуни за відмову говорити українською мовою

В Харківській міській раді на черговому засіданні 24 лютого ледь не спалахнула бійка. Депутат Андрій Лесик виголосив промову з трибуни російською мовою. Його одразу ж осудили та запропонували перейти на державну мову.

Депутат від «ОПЗЖ» Андрій Лесик розпочав свою промову за трибуною в міській раді міста Харків. Інші його колеги, почувши російську мову, відразу ж зробили йому зауваження та попросили перейти на українську мову. Але Лесик відмовився.

«Можна українською? – Не можна» - коротко відповів Лесик.

Більшість в залі скандували «Ганьба!» та не захотіли слухати «аргументи» представника «ОПЗЖ».

Він заявив, що «в Україні був озброєний переворот», а не Майдан, після якого до влади прийшли націоналістичні сили, що активно намагаються нав’язувати все українське. На такі закиди депутата у відповідь  почали звучати слова «Валіза, вокзал, Росія».

Інші депутати голосно скандували та ринулися до трибуни, з якої поспіхом втікав сам Андрій Лесик.

Серед найбільше невдоволених виявилися представники «Європейської Солідарності».  Вони вимагали зупинити виступ Андрія Лесика. Почалася штовханина, яка ледве не переросла в справжню бійку.

Виконуючий обов’язки мера та секретар Харківської міської ради Ігор Терехов закликав депутатів до порядку. Андрію Лесику він запропонував повернутися на своє місце в залі.

Депутат відмовився, заявивши, що має намір закінчити свій виступ. Після таких заяв Терехов позбавив Лесика слова.

Чекаємо на Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Інцидент в Миколаєві

Відмова депутатів від «ОПЗЖ» виступати в міських радах українською мовою вже стає таким собі звичним явищем.

Подібна ситуація трапилася в Миколаєві. Депутат від «ОПЗЖ» Руслан Москаленко відмовилися спілкуватися українською мовою.

На зауваження він зазначив, що говорити російською «не заборонено». Йому пояснили, що є Закон «Про мову» та депутати представляють державу Україна, тому говорити російською мовою в приміщенні ради не варто.

На засіданні Миколаївської міської ради ще один депутат від «ОПЗЖ» також виступав російською мовою. Мер міста Олександр Сєнкевич вирішив питання досить творчо. Він просто почав перекладати слова депутата українською.

Мер зазначив, що згідно з Законом «Про мову» в сесійній залі всі депутати повинні виступати державною мовою. Владислав Чайка на це заявив, що Конституцію України він не порушує. Крім того демонстративно довів, що може говорити українською мовою, але не вважає за потрібне.

Щоб уникнути непотрібних скандалів, Олександр Сєнкевич запропонував перекладати слова депутата.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що мовний закон почав діяти в Україні з 16 січня і вже є чимало скарг.

В мережі супермаркетів "NOVUS" відмовляються обслуговувати клієнтів українською мовою. Читайте актуальні новини про події в Україні на MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны