"Цифра на ціннику неважлива, важливо – яка це частина доходу" – економіст про ціни на харчі
"Цифра на ціннику неважлива, важливо – яка це частина доходу" – економіст про ціни на харчі

"Цифра на ціннику неважлива, важливо – яка це частина доходу" – економіст про ціни на харчі

Незважаючи на ціну у 40 євро за кілограм яловичини в Швейцарії немає голодних м'ясних бунтів – тож проблема України не у цифрі на ціннику, а у доходах громадян. Про це в ефірі ток-шоу "Країна" на "5 каналі" сказав економіст, виконавчий директор ГО  "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

Він прокоментував статистистичні дані, що витрати українців на харчі становлять близько 48% їх щомісячного заробітку, а тим часом в країнах Європейського союзу цей показник становить близько 10-17%.

"Дивіться, 48% – це без алкоголю. Алкоголь разом з тютюном витягають ще 9% з бюджету. Додайте ще 20% комірного, і ви отримаєте, скільки лишається на все решту", – зауважив економіст.

"В дійсності Європейський союз – і Литва тут не показник, але в основному 12-18% витрачає на харчі. Коли ми обговорюємо ситуацію з цінами, мені не настільки важливо, яка циферка стоїть на ціннику. Значно важливіше, скільки я за свій дохід можу придбати того чи іншого товару", – сказав Пендзин.

"В якості прикладу – у нас кілограм яловичини коштує на рівні – грубо – 5 євро. На сьогоднішній день кілограм яловичини в Швейцарії коштує 40 євро, але ми чомусь не чули про голодні м'ясні бунти у Швейцарській конфедерації, правда? Тому що їх середній дохід дозволяє їм утримувати цифру близько 9% їх доходу, які витрачаються на харчі. Найсуттєвіше питання – це співвідношення доходів і видатків", – зазначив він.

"Що стосується питань державного регулювання – є механізми ринкового регулювання і контролю за цінами. Ще з 98-го року в Україні був створений аграрний фонд, який мав би накопичувати за дешевими цінами зерно, зокрема, і на момент, коли на ринку ціна росте – робити інтервенції… Але, на жаль, у нас все так відбувається, що ті структури, які були покликані забезпечити ринкове регулювання цін, погрузли у хабарництві і здирництві, і сьогодні цей фонд взагалі припинив своє існування", – додав економіст.

Своєю чергою гендиректор директорату агропромислового розвитку мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства Микола Мороз зауважив, що за всю історію свого існування аграрний фонд жодного разу не виконав свою функцію цінового регулювання.

"За весь час свого існування ця структура жодного разу, повторюю – жодного – не виконала своєї функції, пов'язаної з ціновим регулюванням. Були продажі, не пов'язані з ціновим регулюванням. Ця установа обходилася державі досить дорого, і жодного разу не виконала своїх функцій", – сказав він.

Дивіться повний запис програми "Країна":

Нагадаємо, в Україні за рік подорожчали майже всі продукти. Хліб – на десять відсотків, трохи більше – фрукти, соняшникова олія – на чверть дорожча. Та найбільше додали в ціні яйця та цукор. І тут неприємний рекорд: вартість зросла більш як на половину.

При значно нижчих зарплатах ціни на продукти в Україні вже зрівнялися з вартістю в деяких країнах Євросоюзу. При цьому українці на їжу витрачають більшу частину свого заробітку. У середньому, за даними Держстату, вартість їжі – це майже половина зарплати українця.

Источник материала
Поделиться сюжетом