Заробити на електронній валюті: що таке біткоїн та хто з відомих політиків купує криптовалюту
Заробити на електронній валюті: що таке біткоїн та хто з відомих політиків купує криптовалюту

Заробити на електронній валюті: що таке біткоїн та хто з відомих політиків купує криптовалюту

У нас, українців, часто запитують, а де ми зберігаємо гроші. У банках чи під матрацом? У гривнях чи у доларах? Але є ще один варіант – зберігати гроші у біткоїнах. Ви напевно чули про них. Якщо ні. То наш наступний матеріал для вас.

Біткоїн – це електронна валюта. Тобто це не паперові гроші, до яких ми звикли. Цю валюту виробляють за допомогою комп’ютерного забезпечення. Біткоїнами можна розрахуватися в інтернеті, без комісій і без податків. Просто ці гроші не прив'язані до жодної країни.

Ще торік один біткоїн коштував приблизно 12 тисяч доларів. Нині один біткоїн вже коштує… понад 50 тисяч доларів. Українські законодавці не відстають від трендів і вже, мабуть, роззнайомились з криптовалютою настільки, що готові врегулювати крипторинок. Коли це станеться? Як купити біткоїн і навіть заробити на ньому – Юрій Пугач знає.

Перш за все, біткоїн – це криптовалюта, тобто це таки гроші. Однак їх не можна помацати руками, бо їх фізично не існує у природі. Користуються ними в інтернеті. Існує таких валют дуже багато, але ми зосередимося саме на біткоїні. І не просто так, адже він був найпершим, а зараз він найдорожчий.

Нині вартість одного біткоїна перевалила за 57 тисяч доларів. І він уже дуже полюбився українцям. За даними громадської організації Bitcoin Foundation, Україна потрапила до першої десятки країн світу за кількістю користувачів криптовалютами. Однак у законодавстві нашої країни поки що відсутні поняття "криптовалюта" та "віртуальні активи".

Попри те, що правовий статус криптовалют в Україні досі не визначений, в Києві у біткоїну навіть є своє посольство. Його співробітники, щоправда, здійснюють здебільшого просвітницьку діяльність.

Тут нам пояснили, що дороговартісні біткоїни добувають майнери. Так називають і спеціальну програму і людину, які отримують криптовалюту за свою діяльність. А займаються вони постійними складними обчисленнями. Є більш як 70 тисяч рядків коду, який потрібно постійно ускладнювати.

Артур Головач, технічний директор посольства Bitcoin в Україні, розповідає: "Потрібно вгадати цифру. І ось хто цю циферку вгадав і зміг цю всю справу упакувати і закрити, той отримує нагороду. У вигляді нагороди ми отримуємо 6,25 біткойнов".

А це майже 10 мільйонів гривень. На цей процес майнери іноді витрачають місяці. Та роблять вони це не самотужки. Для цього у них є свої ферми. Однак вони не такі, до яких ми всі звикли.

Ферма для майнингу біткоїнів5 канал / Час. Підсумки тижня

Спробувати заробити на біткоїні може кожен. Варто облаштувати таку ферму. Однак прибутки це почне приносити не одразу. Та і витрати космічні.
Артур Головач каже: "Майнінг біткойнів не має сенсу в таких розмірах. На мою думку зараз він не вигідний. За електрику буде виплачено набагато більше, ніж зможемо намайнити".

А от ті, кому вдалося "намайнити", навіть в Україні можуть вивести гроші з системи. У Києві, Івано-Франківську та Львові вже встановили кілька таких криптобанкоматів. Також можна обміняти біткоїни на реальні гроші в онлайн-обміннику і переказати їх на свій банківський рахунок. А от зберігають їх у спеціальних віртуальних гаманцях. Є гарячі, є холодні, але найбільш звичні для нас ось такі.

"Цей гаманець – це приклад. Насправді тут важливі тільки QR-коди. Сам гаманець складається з пар числових і символьних фраз. Це і є ключ до вашого гаманця. І без нього всі ваші біткоїні назавжди залишайся у системі. Якщо ви їх втратили, то вам навряд чи хтось допоможе. Підібрати неможливо", – пояснює Артур Головач, технічний директор посольства Bitcoin в Україні.

А от не боїться втратити свої біткоїни нардеп групи "За майбутнє" Анатолій Урбанський. Він є найбільшим власником криптовалют у парламенті.

Нардеп Анатолій Урбанський5 канал / Час. Підсумки тижня

Тож ці гроші просочилися і до декларацій народних обранців. У 2020 році Анатолій Урбанський задекларував 4 256 біткойнів.

Телефоном "5 каналу" нардеп розповів: "Я відкритий для будь-яких нових речей і вирішив ризикнути. Це було дуже давно, коли ці біткойни практично нічого не стояли, а не тих грошей, які зараз. Не знаю, не особливо стежу кожен день. Але зараз знаю, що вони коштують чималих грошей".

Статки пана Анатолія ми нині рахувати не беремося. Порадили лише пильнувати за активами. Бо від втрат не застрахований ніхто. Навіть айті-юристи.

Артем Афян, IT-юрист, керуючий партнер Juscutum, розповідає: "Я один раз купував, і тоді він обвалився. І я потім продав з мінусом. Я втратив небагато коштів, але я втратив".

Айті-юрист зі стажем переконує: в України перспективи у світі криптовалют добрячі: "На сьогоднішній день Україна є достатньо привабливою державою. І дуже незвично говорити, що в Україну люди, які займаються криптовалютою, іноземці, вони приїжджають і вони відчувають тут комфорт. Що сюди можуть переводити бізнеси. Це одна з точок росту нашої країни безперечно".

Саме тому Артем Афанян і став одним із співавторів закону про "Віртуальні активи". Його створення ініціювали торік у Міністерстві цифрової трансформації.

Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-сфери, каже: "Цей законопроєкт формує правове поле для користування віртуальними активами в цій країні для людей, для бізнесу і для держави. Є компанії, які вже зайшли в Україну і які дуже чекають цього закону і вони обертають за день більше, ніж 1 мільярд доларів. Для порівняння, щоб глядачі зрозуміли, весь міжбанк України це 300 мільйонів доларів на день. Окрім грошей, які як інвестиції почнуть заходити в Україну, це будуть податки, які можуть бути у десятках мільйонів доларів.

Розрахуватися в Україні біткоїном поки що не буде змоги. Але в інших країнах до такої платіжної системи вже звикають. Наприклад, у Португалії можна розрахуватися ними за "комуналку", а на Кіпрі – за навчання в університеті. Утім якщо у квітні парламентарі визначаться з правовим статусом віртуальних активів, то в нашій країні з'являться всі можливості для ведення криптобізнесу.

Юрій Пугач, Євген Сакун, "Підсумки тижня"

Источник материала
Поделиться сюжетом